This blog is about Bubuye and her lil bro and lil sis.

Friday, December 10, 2010

Cat Bed untuk Bubuye


Tempoh hari aku ada jahitkan cat bed utk Bubuye..mesin jahit tak de..pakai tangan sudah.. nk beli..macam tak berbaloi sbb barang-barang nk buat cat bed ni aku ada...memandagkan aku ada banyak masa terluang, aku pun jahit tangan cat bed Bubuye.. Hasilnya..adei..Bubuye tak mo pakai...aku perasan Bubuye suka tido atas towel..so, aku amik inisiatif guna towel untuk lapik.. Dan....jeng..jeng..jeng..

.tak sia-sia aku jahit..Bubuye gunakan cat bed tuh bersungguh-sungguh..Cayang dia..Muahsss





nak tulis apa erk hari nie?



Hari ni kita citer pasal mama Bubuye punya story.

Last week, terjumpa sekor kucing kaler itam mcm pakai tuxedo..jantan + manja...disebbkan masa jpe dia, dia dok golek2 sebelah BOBO ( Bobo adalah nama manja kereta AP), maka aku namapak kucing nie BOBO..Memandangkan masa tuh aku baru balik dari pasar malam, aku bgi dia makan kueh je lah...Bobo dok golek2, aku raba2, oo mcm ada sedikit kurap nie..Memandang aku nie suka noo baca blog pencinta kucing lain, aku tau ubat utk kurap adalah minyak gamat. Tak dapat nk snap gambar Bobo sbb hp ku tak dapat nk snap gambar dalam keadaan gelap..aku ckp kat Bobo, soh dia dok ctu..sok aku bg dia bw + minyak gamat...tp hampa..keesokkankan harinya, Bobo tak muncul2 sampai laa nie...time aku tunggu, dia xde..time aku xtunggu, nmpak je si Bobo nie..b4 this mmg pernah nampak Bobo tapi tak laa sedekat tempoh hari..xpelah,..nk buat macam mana kan?

Hari nie dh hari Jumaat. Tak sabar nk balik + main aci kejar dgn Bubuye.. Bubuye sejak 2 menjak dia semakin manja. Klo aku p toilet pagi2 buta, dia ikut..klo aku bgn nk mandi p keje..dia ikut..klo boleh nk ikut masuk toilet skali. Pulak tuh skang selagi tak de tukang cuci muntut kt umah..selagi tuh dia takkan berak kencing..huh...


i am cute




Tuesday, November 30, 2010

Bubuye nak tolong boleh?

Mama : Apa usha2? Mama buat keje sikit la.. Main jauh2, dun u ever think nak kaco aa..
Bubuye : Bubuye nak tolong boleh?


Bubuye : Mama, nie apa nie? Pen ke pensil? Bubuye nak tolong conteng2 boleh?
Mama: Jangan nyibuk..kamu nak pen ngan pensel pun tak reti
Bubuye : Bubuye nak tolong lah mama ..plz..plz(sambil cube capai pen tuh)



Bubuye : Mama nk Bubuye lukis apa?Lukis macam mana? Bg laa Bubuye tolong




Akhirnya, memang Bubuye seekor kucing yg rajin tolong..tolong kaco..aduih..Bubuye..Bubuye...




Sunday, November 28, 2010

Makan Pudding Caramel





Last saturday, memandangkan dh lama xbuat pudding caramel...aku plan nk buat laa..alamak..jelly pulak tak de.. i prefer buat pudding caramel tanpa telur..memandangkan jelly xde..kenelaa pakai telur...huh..dh lama xbuat nie..igt2 lupa pulak macam mana nk buat..
Semalam baru tersa nk makan..tengah2 aku dok syiok makan puding nie..Bubuye menyibuk buat muka comel...Jarang Bubuye berperangai macam nie...aku kasi dia test sikit..cuit sikit je..amboi..jilat sampai licin yaa.. ...Bubuye mintak lagi..aku cuit sikit di jari ku...Bubuye nie mengada2 sikit..klo ayam dari sup Nariza, dia xpandang...nak ayam biriyani Syed..adei... kek coklat tak pandang..nak cheese cake... nie 3-4 kali jugak laa aku cuit pudding nie..manis kan...sbb tuh dia ngap aja...

Semalam bubuye nak tido sebelah aku masa aku tengok tv. Pagi tuh dh kene jentik telinga sebab dia jadi beruk .dia suka panjat tingkap.. Bahaya nak oi..kang jatuh macam mana... Mama marah sebab mama sayang... Sepanjang hari semalam dia main aja.... dlm kol 2 tuh pnat agaknya, dia pun nk tido...tah berapa kali dia alih tempat aku pun tak kira, edn up dia tido kt atas sofa kaki kt hall. Adei...letih sangat ke sayang mama nie....

haha..tido sampai terjelir lidah....(sowi gambar tak clear)



cari makhluk tersembunyi




Uncle faris yang baru nak mandi, tak sengaja tercampak hanger tepat kene kt kepala bubuye..Mana lah uncle nk nampak kamu..bulu kamu dh sama dengan kaler sofa dh...adei...Uncle Faris memang tak pasan kamu tido situ...Tau2 pas campak hanger atas sofa, tetiba terdengar bunyi loceng kamu.. Tak pasal2 terkujat Uncle Faris kamu..




Isk..isk..tak senonoh betul kamu tido...adei




Malam tadi, awal lagi Bubuye dah chop katil. Lagi satu peel Bubuye nie, dia tak suka share..even katil yang besar tuh pun dia nk conquer sekor2.. Klo kita dok tido ujung tuh pun dia akan bangun cari port lain... Banyak songeh tol....Mama baru nak landing, dia awal 2 lagi dh landing kat tengah2 katil erk..pandai kamu...


Thursday, November 25, 2010

Bubuye Rindu Papa,Auntie Farah ,Uncle Chomb dan Uncle Eipy




I know..u missed them so much...Mama tau Bubuye tercari2 Papa and auntie Farah.. Nanti abes cuti sem..tiao2 minggu mesti auntie Farah balik.. Kejap2 dia jenguk bilik fav auntie farah dia bergayut dengan incik Azam...Hampa :(...



Bubuye masuk dalam bilik tuh, tercium2 cari baju auntie Farah... Tak de :( .... mujur bantal auntie farah ada bau2 auntie farah..bantal pun jadi lah..Bubuye tido sebelh bantal auntie farah..tanda rindu yang amat lah tuh...adei... ..sedih mama tengok kamu nie... selalunya..papa or auntie farah ada nak main2 dengan dia..mama tak larat..mama selsema laa sayang...dok diam2 sudah...hikhik..


luckily uncle faris dtg..ada jugak pengganti papa dia kejap..tp uncle faris main kejap2 je dengan dia...Ha...ingat warning uncle Faris..jangan kaco Baby dia..kang ada yg jadi kucing goreng tepung..hikhik..isk..isk...mebi bubuye suke tgk uncle faris surf net..ada saja dia nk explore...Lagipun uncle faris suka main pancing dengan dia...tak de laa dia jemu....


Bila uncle faris balik..umah jadi sunyi..Bubuye termenung lagi..sabar yer sayang..nanti papa balik..Bubuye main lah aci kejar puas2 dengan Papa..Nanti Auntie Farah balik..Bubuye cium lah baju auntie Farah puas2 erk..

Sesekali mama teringat hari pertama kamu datang. Auntie Cina bawah rumah sanggup naik ke atas nak bagi kamu kt kami. Masa tuh mama kureng sikit dengan kamu. Mama ingat lagi Papa kamu and Uncle Eipy kamu pujuk mama untuk jaga kamu. Pandai kamu ambil hati mama erk.. Amboi2..dulu selalu gesel2 kat mama masa mama tak suka kamu..bila mama dh syang..nak gesel2 pun susah. Ini lah Bubuye..Dia memang seekor kucing yang pandai ambil hati orang.....



Mama dan Papa sayang kamu Bubuye .................

Thursday, November 11, 2010

Bubuye and Ninie

Dah lama tak ber blog..Agak sibuk dengan kerja..well...kali nie nk cerita cikit pasal Ninie.
We planned to 'ikat' Bubuye. But everytime nk ikat, dia on heat..so, there are 1 time vet suggest, kawin kan sekali, bg can kat Bubuye. Klo menjadi, alhamdulillah, klo tak menjadi, ikat trus.
Cari punya cari,ceh macam mencari menantu pulak..kami terjumpe Ninie. Bincang2 dengan mama Ninie, dia bersetuju meminjamkan Ninie semalam dua.

For the first time Bubuye menerima kehadiran kucing lain dalam hidupnya..Mebi sbb Ninie tegap + ensem +jantan ..kami borrow Ninie masa Bubuye tengah on heat.








Bubuye tak sabar nak berkenalan dengan Ninie.. Lama jugak dia tunggu depan pintu carrier nie sebab Ninie malu-malu kucing

adei...ada kerja laa pulak ..sambung nanti

updated on 26th Nov 2010...

Kenapa aku rasa macam aku terlupa sesuatu..beday eipy kot arini..huhu..ok..kita sambung..
Ninie nie besar rasanya more 2 kali ganda bubuye...Bila aku tgk Bubuye..Bubuye macam kecik je..huhu...




Bubuye : Ninie...ko tengah buat apa tuh?
Ninie: Tah..aku nak tau benda kuning (tali) nie apa dia..aku gigit2, tak rasa apa2 pun. Ko tak tau ke benda apa nie?


Last day Ninie dengan kami, pagi2 tuh masa ninie nk buang air, Bubuye pun menyibuk..nak buang...memandangkan bubuye klo poo or pee muntutnya di basuh setiap kali poo or mee, Ninie pun muntutnye kami basuh...tengok telinga ninie selepas muntutnya dia basuh...macam marah jek Ninie....jangan mara aaa




Hurm..after 2 week..aku tgk si bubuye nie aktif nye kemain...adei...abes pasir Baby the hamster dia buat main..Berterabur pasir kt dalam bilik..nak kene nie Bubuye nie....



Sunday, October 31, 2010

Alamak! Ada landak rupanya dalam rumah nie..

Hurm..Semalam kami mandikan Bubuye..Tau je kita dok sebut2 nak mandikan dia..sengaja je dia tidur kt tempat2 kotor (bawah sofa, bawah meja bulat,dll)..isk..nak kena dia nie...Haha..biasalah..bubuye nie memang susaaaah sangat nak di mandikan..kalau bagi mandi air panas(suam2 macam nak mandikan baby kecik laa tuh)..baru dia ok sikit..tapi, huh..paham2 lah..


Eh!Dari mana pulak datang nie landak sekor nie...


Apa landak-landak? sapa landak?

So...biasalah, sementara nak tunggu bulu kering..hahha..dia transform jadi landak sat..marah ooo bila kita panggil dia landak..hikhik ..Mama cayang Bubuye




Wahhh..lenanya bubuye mama tido......




Nyibuk laaa si Aca nie...org nak tengok tv pun tak senang.

p/s: Bubuye cukup tak suka share apa jua barang dengan orang.Even port tido.



Monday, October 25, 2010

Bubuye watching Nat Geo



Bubuye tengah kusyuk tengok nat geo

Ini laa bubuye..Kalau dapat tengok Nat Geo ..kene lak citer pasal kucing or rimau or singa..memang dia akan dok statik..lagi satu aku tak paham asal laa dia suka sangt cite2 lawak bodoh macam "Scary Movie" yang latest tuh...


Lenguh laa pulak...landing sat




Hi!! Besh tol bila perut di urut2..



CAK!!



Bubuye tau tak mama sayang sangat kt Bubuye..Jangan nakal2 kat umah tuh.Nanti malam kita main aci kejar erk

Sunday, October 24, 2010

Bubuye's fav toy

inilah aktiviti harian Bubuye..Klo tak main aci kejar..dia suka main dengan pancing ni

Tuesday, October 19, 2010

Demam....

Semalam rasanya Bubuye demam.Time petang2 tuh, ok je..malam tuh dia asyik tidur tapi still aktif macam biasa.. Time nak bawak pi klinik..dia ok..macam biasa main aci kejar , lari sana sini dll.
pagi tadi dah ok laa pulak..petang nie kalau tak ok, memang kene bawak jumpe Doc Intan..

Nie pulak video masa bubuye versi nak main tapi nak tido..


Video nie saja je grab masa tengok berita.Orang panggil dok sebelah tak mau..tilam hijau nie, memang dah jadi hak milik mutlak Bubuye sejak kali pertama dia jejak kaki ke rumah kami :)

Monday, October 18, 2010

Kisah Bubuye dan Asya a.k.a Aca

Hurm..dh lunch hour dah rupanya..sejuk kat office nie..Nak menapak ke klcc..malas... lunch kt opis je laa.....

Kisah Aca


Hi! I am Asya a.k.a Aca !


Tadi sempat chat dengan Intan a.k,a Miz Hyuna a.k.a Mummy Aca.. Dia mengupload gambar Aca untuk tatapan kami semua . Even sekejap je Aca bersama kami, namum tetap ada kenangan dengan dia.Mujur mummy dia nie bukan orang lain..dapatlah kami tahu perkembangan semasa Aca.Aca nie saya adopt.Tapi disebabkan ketidak-ngam-an Aca dengan Bubuye ( Bubuye nie jealous sangat), Aca di adopt pulak by Intan


Mummy? Mummy? mana Mummy nie??


Menurut Intan, Aca makin manja (hurm..dh 5 hari dh Aca dgn Intan)...cume dia masih takut2 kalau ada orang ramai. Bab nak mandi, memang senang and dia pandai pakai pasir kucing .Tak de buat hal lagi lah. Aca juga sukakan tempat yang gelap(hurm still remember bila Aca conquer port Bubuye bawah sofa tuh..memang dia suka dok dalam tuh).

Hurm, semalam Intan bawak Aca jalan-jalan..dia sangat jinak dan pandai jalan bila dipakaikan tali ..

Comel kan saya nie?


Cerita Bubuye

Bubuye nie sangatlah manja.A day before, dia asyik bersin2. Semalam dah tak bersin, cume dia demam sikit. Tapi still cuba jadi aktif. Bila dia bangun tido, dia akan ajak kita main2, bila dia letih, dia minum air + makan then sambung tido. Begitulah rutin Bubuye semalam..adalah dalam 4-5 kali dia ulang. Tetapi dia asyik tidur tuh yang kami rasa dia demam. Yerlah..semalaman tido kat tepi tingkap..mau tak berembun..huh.

Bubuye 's play time.






Pancing warna-warni tuh baru je kami beli masa ada petdrive ke apa tah yang dekat OU last two week




Menyorok sebelum kembali menyerang..jeng..jeng..jeng



Gonggong kain yang digulung.One of Bubuye's fav toy

Sapa tak risau, Bubuye jarang tidur dalam jam 8-9, tetapi semalam, jam 7 mlm tuh dia dah landing. Selalunya, bila bukak pintu rumah, dia akan tunggu bawah meja makan, samapi tengok berapa orang yang masuk. Itulah rutin Bubuye seriap hari.Tetapi semalam, dia tidur awal..huh..sah demam nie..cek badan dia..ok...then bila dia bangun, dia ajak main..huh...




Nampak tak ekor Bubuye kat tingkap tuh



Rutin Bubuye setiap malam, melihat bulan dan bintang


This morning, Bubuye dah normal seperti biasa(ikut pergi masuk balik, tuggu kita bersiap dll)..
Dapatlah aku membuat kerja dengan tenang..huhu

Sunday, October 17, 2010

Nie laa balasan nye kalau degil cakap mama ngn papa

entri kali ini tentang kefaham kucing terhadan apa yang kita cakap

Kucing...nak kata tak paham apa kita cakap..kalau kita kutuk dia(cakap dia busuk ke...cakap dia comot ke) , merajuk...nak kene pujuk baru ok...pantang salah cakap sikit, mesti masuk bawah meja, dalam sofa or dok baring dalam bilik air..huh...bubuye...bubuye

Last week, kami berbincang2 nak adopt seekor anak kucing sebab kesian tengok Bubuye bersendirian..maian aci kejar pun dengan kita, main aci nyokrok pun dengan kita...baru dok cakap-cakap nak letak si tecit yang baru nie kat bilik air dia , dia dah dok tercari ..belum ambik lagi laa sayang....

Bila dah adopt..penerimaan Bubuye pada mula nya..ok laaa...tetapi after a few hour, sebab kami bagi si tecit nie (nama nya Asya or Aca) main mainan Bubuye, dia mula memprotes. Tak mau makan, dok senyap dan lain-lain nak bagitahu kami yang dia cemburu..



ini adalah Asya a.k.a Aca...... versi nakal



ini adalah Aca versi baik di lap mummy baru dia

Luckily my future sis-in-law berkenan dengan si Aca.Dia pulak adopt Aca dari kami.Baru lah Bubuye menjadi Bubuye kembali..KEmbali riang, dengar kata dll.

Huh..bab paham or tak nie...Bubuye nie kalau lagi kita marah..lagi dia nak buat...Malam tadi dah pesan kat dia jangan tidur kat tepi tingkap..nanti demam..DEGIL!..kan dah pagi tadi dok bersin2..tuh laa degil lagi....nak kene babab muntut dia nie..Tapi still terkinja2 as usual...pagi2 ikut masuk bilik..time kita mandi, dia tunggu depan bilik air...as usual....huh...harap balik opis nie dia dah ok..Bubuye kuat kan...kan?

Wednesday, October 13, 2010

Merajuk!

Bubuye nie kalau kene marah ke..musti merajuk...tuh je laa... kalau merajuk tuh, dia suka dok dalam bilik air or bawah meja bulat or DALAM sofa..huh.. pantang kene tegur dia nie...merajuk je keje dia...


majuk laa nie... kita panggil dia buat dek je






nie bawah meja tepi sofa




majuk sampai tertidur

On Heat lagi...

Huh..this is the 2nd time bubuye on heat..b4 this...masa dia on heat...tak de laa pulak nak buat konsert...this time...adei....asyik buat konsert...kalau suara sedap tak pe..nie..adei....fenin2. baru nka pi anta ikat...blum sempat nk pi ikat..dh on heat..kene tunggu laaa lagi..hurm...

masa bawak pi vet last week.. doc intan ada cakap..bagi laa can dia ada baby sekali then ikat laa..sayang sebab baka dia cantik ...DLH + mixed siamese.... entah laaa..sbb kebarangkalian nk dapat 'cucu' tunggal tuh mustahil...better i adopt anak bulu lagi sekor buat peneman bubuye... hurm..banyak stray cat yang memerlukan kasih sayang and terbiar..yer tak? ...tak sempat nk upload apa2 gambar harini...sok laa buat :)

hurm..nie gambar yg sempat di snap after beri Bubuye makan ubat cacing.Selepas dia makan musti dia mengantuk..





Bubuye menungkan apa tuh sayang?




After a few minute, dah tido dah dia




After an hour..dia tukar port pulak..



zzzzzzzzzzzzz....syiok nyee tido sini mama....nantok laa