This blog is about Bubuye and her lil bro and lil sis.

Sunday, October 31, 2010

Alamak! Ada landak rupanya dalam rumah nie..

Hurm..Semalam kami mandikan Bubuye..Tau je kita dok sebut2 nak mandikan dia..sengaja je dia tidur kt tempat2 kotor (bawah sofa, bawah meja bulat,dll)..isk..nak kena dia nie...Haha..biasalah..bubuye nie memang susaaaah sangat nak di mandikan..kalau bagi mandi air panas(suam2 macam nak mandikan baby kecik laa tuh)..baru dia ok sikit..tapi, huh..paham2 lah..


Eh!Dari mana pulak datang nie landak sekor nie...


Apa landak-landak? sapa landak?

So...biasalah, sementara nak tunggu bulu kering..hahha..dia transform jadi landak sat..marah ooo bila kita panggil dia landak..hikhik ..Mama cayang Bubuye




Wahhh..lenanya bubuye mama tido......




Nyibuk laaa si Aca nie...org nak tengok tv pun tak senang.

p/s: Bubuye cukup tak suka share apa jua barang dengan orang.Even port tido.



Monday, October 25, 2010

Bubuye watching Nat Geo



Bubuye tengah kusyuk tengok nat geo

Ini laa bubuye..Kalau dapat tengok Nat Geo ..kene lak citer pasal kucing or rimau or singa..memang dia akan dok statik..lagi satu aku tak paham asal laa dia suka sangt cite2 lawak bodoh macam "Scary Movie" yang latest tuh...


Lenguh laa pulak...landing sat




Hi!! Besh tol bila perut di urut2..



CAK!!



Bubuye tau tak mama sayang sangat kt Bubuye..Jangan nakal2 kat umah tuh.Nanti malam kita main aci kejar erk

Sunday, October 24, 2010

Bubuye's fav toy

inilah aktiviti harian Bubuye..Klo tak main aci kejar..dia suka main dengan pancing ni

Tuesday, October 19, 2010

Demam....

Semalam rasanya Bubuye demam.Time petang2 tuh, ok je..malam tuh dia asyik tidur tapi still aktif macam biasa.. Time nak bawak pi klinik..dia ok..macam biasa main aci kejar , lari sana sini dll.
pagi tadi dah ok laa pulak..petang nie kalau tak ok, memang kene bawak jumpe Doc Intan..

Nie pulak video masa bubuye versi nak main tapi nak tido..


Video nie saja je grab masa tengok berita.Orang panggil dok sebelah tak mau..tilam hijau nie, memang dah jadi hak milik mutlak Bubuye sejak kali pertama dia jejak kaki ke rumah kami :)

Monday, October 18, 2010

Kisah Bubuye dan Asya a.k.a Aca

Hurm..dh lunch hour dah rupanya..sejuk kat office nie..Nak menapak ke klcc..malas... lunch kt opis je laa.....

Kisah Aca


Hi! I am Asya a.k.a Aca !


Tadi sempat chat dengan Intan a.k,a Miz Hyuna a.k.a Mummy Aca.. Dia mengupload gambar Aca untuk tatapan kami semua . Even sekejap je Aca bersama kami, namum tetap ada kenangan dengan dia.Mujur mummy dia nie bukan orang lain..dapatlah kami tahu perkembangan semasa Aca.Aca nie saya adopt.Tapi disebabkan ketidak-ngam-an Aca dengan Bubuye ( Bubuye nie jealous sangat), Aca di adopt pulak by Intan


Mummy? Mummy? mana Mummy nie??


Menurut Intan, Aca makin manja (hurm..dh 5 hari dh Aca dgn Intan)...cume dia masih takut2 kalau ada orang ramai. Bab nak mandi, memang senang and dia pandai pakai pasir kucing .Tak de buat hal lagi lah. Aca juga sukakan tempat yang gelap(hurm still remember bila Aca conquer port Bubuye bawah sofa tuh..memang dia suka dok dalam tuh).

Hurm, semalam Intan bawak Aca jalan-jalan..dia sangat jinak dan pandai jalan bila dipakaikan tali ..

Comel kan saya nie?


Cerita Bubuye

Bubuye nie sangatlah manja.A day before, dia asyik bersin2. Semalam dah tak bersin, cume dia demam sikit. Tapi still cuba jadi aktif. Bila dia bangun tido, dia akan ajak kita main2, bila dia letih, dia minum air + makan then sambung tido. Begitulah rutin Bubuye semalam..adalah dalam 4-5 kali dia ulang. Tetapi dia asyik tidur tuh yang kami rasa dia demam. Yerlah..semalaman tido kat tepi tingkap..mau tak berembun..huh.

Bubuye 's play time.






Pancing warna-warni tuh baru je kami beli masa ada petdrive ke apa tah yang dekat OU last two week




Menyorok sebelum kembali menyerang..jeng..jeng..jeng



Gonggong kain yang digulung.One of Bubuye's fav toy

Sapa tak risau, Bubuye jarang tidur dalam jam 8-9, tetapi semalam, jam 7 mlm tuh dia dah landing. Selalunya, bila bukak pintu rumah, dia akan tunggu bawah meja makan, samapi tengok berapa orang yang masuk. Itulah rutin Bubuye seriap hari.Tetapi semalam, dia tidur awal..huh..sah demam nie..cek badan dia..ok...then bila dia bangun, dia ajak main..huh...




Nampak tak ekor Bubuye kat tingkap tuh



Rutin Bubuye setiap malam, melihat bulan dan bintang


This morning, Bubuye dah normal seperti biasa(ikut pergi masuk balik, tuggu kita bersiap dll)..
Dapatlah aku membuat kerja dengan tenang..huhu

Sunday, October 17, 2010

Nie laa balasan nye kalau degil cakap mama ngn papa

entri kali ini tentang kefaham kucing terhadan apa yang kita cakap

Kucing...nak kata tak paham apa kita cakap..kalau kita kutuk dia(cakap dia busuk ke...cakap dia comot ke) , merajuk...nak kene pujuk baru ok...pantang salah cakap sikit, mesti masuk bawah meja, dalam sofa or dok baring dalam bilik air..huh...bubuye...bubuye

Last week, kami berbincang2 nak adopt seekor anak kucing sebab kesian tengok Bubuye bersendirian..maian aci kejar pun dengan kita, main aci nyokrok pun dengan kita...baru dok cakap-cakap nak letak si tecit yang baru nie kat bilik air dia , dia dah dok tercari ..belum ambik lagi laa sayang....

Bila dah adopt..penerimaan Bubuye pada mula nya..ok laaa...tetapi after a few hour, sebab kami bagi si tecit nie (nama nya Asya or Aca) main mainan Bubuye, dia mula memprotes. Tak mau makan, dok senyap dan lain-lain nak bagitahu kami yang dia cemburu..



ini adalah Asya a.k.a Aca...... versi nakal



ini adalah Aca versi baik di lap mummy baru dia

Luckily my future sis-in-law berkenan dengan si Aca.Dia pulak adopt Aca dari kami.Baru lah Bubuye menjadi Bubuye kembali..KEmbali riang, dengar kata dll.

Huh..bab paham or tak nie...Bubuye nie kalau lagi kita marah..lagi dia nak buat...Malam tadi dah pesan kat dia jangan tidur kat tepi tingkap..nanti demam..DEGIL!..kan dah pagi tadi dok bersin2..tuh laa degil lagi....nak kene babab muntut dia nie..Tapi still terkinja2 as usual...pagi2 ikut masuk bilik..time kita mandi, dia tunggu depan bilik air...as usual....huh...harap balik opis nie dia dah ok..Bubuye kuat kan...kan?

Wednesday, October 13, 2010

Merajuk!

Bubuye nie kalau kene marah ke..musti merajuk...tuh je laa... kalau merajuk tuh, dia suka dok dalam bilik air or bawah meja bulat or DALAM sofa..huh.. pantang kene tegur dia nie...merajuk je keje dia...


majuk laa nie... kita panggil dia buat dek je






nie bawah meja tepi sofa




majuk sampai tertidur

On Heat lagi...

Huh..this is the 2nd time bubuye on heat..b4 this...masa dia on heat...tak de laa pulak nak buat konsert...this time...adei....asyik buat konsert...kalau suara sedap tak pe..nie..adei....fenin2. baru nka pi anta ikat...blum sempat nk pi ikat..dh on heat..kene tunggu laaa lagi..hurm...

masa bawak pi vet last week.. doc intan ada cakap..bagi laa can dia ada baby sekali then ikat laa..sayang sebab baka dia cantik ...DLH + mixed siamese.... entah laaa..sbb kebarangkalian nk dapat 'cucu' tunggal tuh mustahil...better i adopt anak bulu lagi sekor buat peneman bubuye... hurm..banyak stray cat yang memerlukan kasih sayang and terbiar..yer tak? ...tak sempat nk upload apa2 gambar harini...sok laa buat :)

hurm..nie gambar yg sempat di snap after beri Bubuye makan ubat cacing.Selepas dia makan musti dia mengantuk..





Bubuye menungkan apa tuh sayang?




After a few minute, dah tido dah dia




After an hour..dia tukar port pulak..



zzzzzzzzzzzzz....syiok nyee tido sini mama....nantok laa

Tuesday, October 5, 2010

2nd time vaksin at Kelana Jaya Veterinar Clinic

Well, disebabkan bubuye kene berak berdarah, we decided to bring her to Dr Intan last tuesday.
Lagipun it is the time for her 2nd vaccination...when we r about to reach the clinic, bubuye mula buat perangai...kejap pi depan ..kejap pi belakang...samapi parking..agaknye dia familiar kot...xmo dok diam..

kedatangan kami disambut oleh seekor kucing kaler putih + kuning yang sanagt comel sambil landing bebetul depan pintu masuk clinic..comel nye kucing nie...dari luar dah nampak kucing doc intan yang bernama eva menanti(jadi patung sambil usha orang pulak)

doc trus timbang bubuye...wah..sudah naik 1 kg ++ bubuye nie since her last vaccination..good..
the as usual...kene bg ubat cacing(de-worm) sbb poo bubuye ada sedikit darah.

masa nak bagi bubuye mkn ubat..dia buat perangai..dia luakkan balik pill tuh even doc dh aim bebetul ... after a few times cuba and tak ok gak..pakai syringe je...settle bab tuh..doc intan jab bubuye for vaccination..



tak nak dok diam masa bagi makan ubat



bubuye merenung syringe berisi vaksin...takut aaa tuh

cost perbelanjaan
vaccination= rm 45
ubat cacing utk 5 hari + yg doc bagi = rm 10
on-spot ubat kutu = rm25
nasihat and penerangan yang sangat berguna = foc

kucing nie kalau divaksin..dia akan jadi 'baik' kejap..
mala tuh..bubuye tido sepanjang masa

mula-mula(tengah mamai2 nie)


then dia slow 2 panjat sofa..cari tempat nak landing yang besh laa tuh






the next morning..aku bangun je dia tgk aku mcm nie



aku belai2 dia..then dia sambung tido macam nie






zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz