This blog is about Bubuye and her lil bro and lil sis.

Tuesday, November 30, 2010

Bubuye nak tolong boleh?

Mama : Apa usha2? Mama buat keje sikit la.. Main jauh2, dun u ever think nak kaco aa..
Bubuye : Bubuye nak tolong boleh?


Bubuye : Mama, nie apa nie? Pen ke pensil? Bubuye nak tolong conteng2 boleh?
Mama: Jangan nyibuk..kamu nak pen ngan pensel pun tak reti
Bubuye : Bubuye nak tolong lah mama ..plz..plz(sambil cube capai pen tuh)



Bubuye : Mama nk Bubuye lukis apa?Lukis macam mana? Bg laa Bubuye tolong




Akhirnya, memang Bubuye seekor kucing yg rajin tolong..tolong kaco..aduih..Bubuye..Bubuye...




Sunday, November 28, 2010

Makan Pudding Caramel





Last saturday, memandangkan dh lama xbuat pudding caramel...aku plan nk buat laa..alamak..jelly pulak tak de.. i prefer buat pudding caramel tanpa telur..memandangkan jelly xde..kenelaa pakai telur...huh..dh lama xbuat nie..igt2 lupa pulak macam mana nk buat..
Semalam baru tersa nk makan..tengah2 aku dok syiok makan puding nie..Bubuye menyibuk buat muka comel...Jarang Bubuye berperangai macam nie...aku kasi dia test sikit..cuit sikit je..amboi..jilat sampai licin yaa.. ...Bubuye mintak lagi..aku cuit sikit di jari ku...Bubuye nie mengada2 sikit..klo ayam dari sup Nariza, dia xpandang...nak ayam biriyani Syed..adei... kek coklat tak pandang..nak cheese cake... nie 3-4 kali jugak laa aku cuit pudding nie..manis kan...sbb tuh dia ngap aja...

Semalam bubuye nak tido sebelah aku masa aku tengok tv. Pagi tuh dh kene jentik telinga sebab dia jadi beruk .dia suka panjat tingkap.. Bahaya nak oi..kang jatuh macam mana... Mama marah sebab mama sayang... Sepanjang hari semalam dia main aja.... dlm kol 2 tuh pnat agaknya, dia pun nk tido...tah berapa kali dia alih tempat aku pun tak kira, edn up dia tido kt atas sofa kaki kt hall. Adei...letih sangat ke sayang mama nie....

haha..tido sampai terjelir lidah....(sowi gambar tak clear)



cari makhluk tersembunyi




Uncle faris yang baru nak mandi, tak sengaja tercampak hanger tepat kene kt kepala bubuye..Mana lah uncle nk nampak kamu..bulu kamu dh sama dengan kaler sofa dh...adei...Uncle Faris memang tak pasan kamu tido situ...Tau2 pas campak hanger atas sofa, tetiba terdengar bunyi loceng kamu.. Tak pasal2 terkujat Uncle Faris kamu..




Isk..isk..tak senonoh betul kamu tido...adei




Malam tadi, awal lagi Bubuye dah chop katil. Lagi satu peel Bubuye nie, dia tak suka share..even katil yang besar tuh pun dia nk conquer sekor2.. Klo kita dok tido ujung tuh pun dia akan bangun cari port lain... Banyak songeh tol....Mama baru nak landing, dia awal 2 lagi dh landing kat tengah2 katil erk..pandai kamu...


Thursday, November 25, 2010

Bubuye Rindu Papa,Auntie Farah ,Uncle Chomb dan Uncle Eipy




I know..u missed them so much...Mama tau Bubuye tercari2 Papa and auntie Farah.. Nanti abes cuti sem..tiao2 minggu mesti auntie Farah balik.. Kejap2 dia jenguk bilik fav auntie farah dia bergayut dengan incik Azam...Hampa :(...



Bubuye masuk dalam bilik tuh, tercium2 cari baju auntie Farah... Tak de :( .... mujur bantal auntie farah ada bau2 auntie farah..bantal pun jadi lah..Bubuye tido sebelh bantal auntie farah..tanda rindu yang amat lah tuh...adei... ..sedih mama tengok kamu nie... selalunya..papa or auntie farah ada nak main2 dengan dia..mama tak larat..mama selsema laa sayang...dok diam2 sudah...hikhik..


luckily uncle faris dtg..ada jugak pengganti papa dia kejap..tp uncle faris main kejap2 je dengan dia...Ha...ingat warning uncle Faris..jangan kaco Baby dia..kang ada yg jadi kucing goreng tepung..hikhik..isk..isk...mebi bubuye suke tgk uncle faris surf net..ada saja dia nk explore...Lagipun uncle faris suka main pancing dengan dia...tak de laa dia jemu....


Bila uncle faris balik..umah jadi sunyi..Bubuye termenung lagi..sabar yer sayang..nanti papa balik..Bubuye main lah aci kejar puas2 dengan Papa..Nanti Auntie Farah balik..Bubuye cium lah baju auntie Farah puas2 erk..

Sesekali mama teringat hari pertama kamu datang. Auntie Cina bawah rumah sanggup naik ke atas nak bagi kamu kt kami. Masa tuh mama kureng sikit dengan kamu. Mama ingat lagi Papa kamu and Uncle Eipy kamu pujuk mama untuk jaga kamu. Pandai kamu ambil hati mama erk.. Amboi2..dulu selalu gesel2 kat mama masa mama tak suka kamu..bila mama dh syang..nak gesel2 pun susah. Ini lah Bubuye..Dia memang seekor kucing yang pandai ambil hati orang.....



Mama dan Papa sayang kamu Bubuye .................

Thursday, November 11, 2010

Bubuye and Ninie

Dah lama tak ber blog..Agak sibuk dengan kerja..well...kali nie nk cerita cikit pasal Ninie.
We planned to 'ikat' Bubuye. But everytime nk ikat, dia on heat..so, there are 1 time vet suggest, kawin kan sekali, bg can kat Bubuye. Klo menjadi, alhamdulillah, klo tak menjadi, ikat trus.
Cari punya cari,ceh macam mencari menantu pulak..kami terjumpe Ninie. Bincang2 dengan mama Ninie, dia bersetuju meminjamkan Ninie semalam dua.

For the first time Bubuye menerima kehadiran kucing lain dalam hidupnya..Mebi sbb Ninie tegap + ensem +jantan ..kami borrow Ninie masa Bubuye tengah on heat.








Bubuye tak sabar nak berkenalan dengan Ninie.. Lama jugak dia tunggu depan pintu carrier nie sebab Ninie malu-malu kucing

adei...ada kerja laa pulak ..sambung nanti

updated on 26th Nov 2010...

Kenapa aku rasa macam aku terlupa sesuatu..beday eipy kot arini..huhu..ok..kita sambung..
Ninie nie besar rasanya more 2 kali ganda bubuye...Bila aku tgk Bubuye..Bubuye macam kecik je..huhu...




Bubuye : Ninie...ko tengah buat apa tuh?
Ninie: Tah..aku nak tau benda kuning (tali) nie apa dia..aku gigit2, tak rasa apa2 pun. Ko tak tau ke benda apa nie?


Last day Ninie dengan kami, pagi2 tuh masa ninie nk buang air, Bubuye pun menyibuk..nak buang...memandangkan bubuye klo poo or pee muntutnya di basuh setiap kali poo or mee, Ninie pun muntutnye kami basuh...tengok telinga ninie selepas muntutnya dia basuh...macam marah jek Ninie....jangan mara aaa




Hurm..after 2 week..aku tgk si bubuye nie aktif nye kemain...adei...abes pasir Baby the hamster dia buat main..Berterabur pasir kt dalam bilik..nak kene nie Bubuye nie....