This blog is about Bubuye and her lil bro and lil sis.

Thursday, December 29, 2011

Teman Auntie Farah Study

Hurm auntie farah dah nak exam nie. Kesian kami tengok auntie. Asyik risau2 je pasal exam. Tak pe auntie, kami teman auntie stadi tau.

Well, last nite, end up hanya mieko sahaja yang sudi menemani aunti farah stadi. Yang lain???? semua dh tido. Abg shiro awal2 dah tido. Mungkin tido tak lene a day before sbb uncle eipy suka sakat dia. Semalam, lena sungguh si bujang nie tido.

Mieko : Auntie, macam salah je auntie kira.
Auntie farah : urm....jap..jap...

after 5 min

Aunte farah : alaaaa...asal tak sama ni..mana datang nye -ve pulak nie..isk ..isk
Mieko : Mieko cakap tak nak dengar tadi..tuh laa..asik main sms lagi td.


Mieko : mama, kejut auntie lah. kang tak sempat nk sambung study.
Mama bubuye: pi lah kejut dia sendiri

Mieko : AUNTIEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE

MIeko : isk..isk....liat sungguh auntie farah nk bangun..



Bubuye : Mieko baru tahu ke? Bubuye kenal auntie dh lama dia..dia memang macam tuh. Tak pe mieko, mlm kang kita paksa dia study tau. Tapi harap2 auntie upah lah "avoderm" kt kami yea...
cayang auntie..



Gambar selingan..................................
Nomel.......



GOOD LUCK AUNTIE FARAH

Monday, December 26, 2011

Tuesday, December 20, 2011

Wordless Wednesday 18 ( tetaw nak kasi tajuk apa....)

Bubuye...



Shiro
Nomel



Roxy Ichimieko Jr

I used to read an article saying that if one cat sleep like this sengal2 di atas, thats mean they feel so so so save in that house/ area..betul kah??? I hope semua anak2 mama ni happy dengan mama

Thursday, December 15, 2011

Mama majuk lagi ke?


Mama majuk lagi ke??? Jgn laa majuk lama2, Shiro nak tido atas lap mama..Mamaaa...

sob..sob...Shiro janji Shiro akan dengar cakap mama..mama sok diam, Shiro diam...jangan laa majuk ngan Shiro...uu


Manalah mama boleh majuk dengan Shiro lama2. Mama kan sayang Shiro ..........



Yerlah, selepas kejadian temph hari, Shiro buat perangai on the next day.. ooo...ok, tak pe2, kamoo nk majuk dengan mama ya, nie mama pulak majuk dengan kamoo..mama layan Bubuye, Nomel dengan Mieko je haa... baru tau jeles dgn yang lain2.


Moral of the story : kucing memang kuat merajuk..menci betul sbb saya tak boleh nak marah2/ merajuk dengan mereka lama2..huhuhu

Tuesday, December 13, 2011

Maafkan mama ya sayang....( not so wordless wednesday)




Balik2 kerja semalam, buka je pintu bilik master, mama bubuye perati penuh kesan darah di tepi pintu....masyaallah..apa aku dah buat ni.. terasa menyesal bertubi2 dalam diri mama bubuye. ku belek2 kaki SHIRO...ya Allah, dh penuh luka2. Shiro? Shiro sakit ya sayang?


Sepanjang malam Shiro tak nak berenggang dgn mama bubuye or Bubuye. mungkin masih fobia di kurung dalam bilik. Mama kurung sayang mama bukan sebab mama benci, tapi sebab mama bubuye ubat kutu di badan kamu, nnti dah kering, mama kasi Shiro main dengan Bubuye ya .. Namun, SHIRO tak nak di tinggal sorang2. Dia nak berteman. Dia berusaha mengorek pintu kayu itu namum gagal. Habis palm shiro luka2. mama minta maaf syg....mama sayang shiro mama....


Mama menangis bila lap kesan darah kamu kt lantai bilik....mama menangis bila tgk tapak tgn kamu penuh kesan2 melecet n luka2. kamu anak manja, ya, mama mungkin lupa yang kamu terlalu manja. mungkin sbb itu kamu xnk bersendirian.

Mama janji mama akan jaga Shiro baik2. Mama harap Shiro faham tindakan mama semalam.

Mama sayang Shiro

Sunday, December 11, 2011

Kempan Manjakan Nomel

Setelah kami melancarkan kempen "Manjakan Nomel" beberapa minggu yang lalu, it seams like ada perubahan dalam diri Nomel. Dia semakin manja. Sukee mama bubuye.

Sebelum nie, hanya budak Shiro n Roxy je yang sudi dok atas lap mama dia,


kini....
Nomel sudi dok sebelah lap mama bubuye...Dia suke teman mama bubuye lipat kain.. suke dok sebelah mama bubuye sabil tgk tv.....Nomel...nomel...

Tido malam pun suke tido atas kepala mama bubuye...kira kami share bantal laa,,

Sowi..gambar nie masa tuh Shiro nk menginterframe.. Ni adalah nomel yang tido versi terlentang atas kepala mama bubuye. Note that yang kaler coklat ni adalah bantal yaa..







alololo...abg Shiro pun sayang nomel juga yaa



p/s: mana bubuye ya???aduiyaaa...budak sekor tuh memang suke dok dlm bilik sbb dia suke conquer katil sorang2 time org takde...adui...

Thursday, December 8, 2011

Bubuye mama


Bubuye ni sejak ada adik2, dia jadi makin pemalas...makin suke menyendiri....makin fussy..

sedih sgt part dia suke menyendiri..Bukan apa, dia just nak lari dari adik2 dia yang terlalu manja dengan dia..

Nomel dan Mieko terutamanya pantang sungguh nampak kelibat Bubuye. Asal nampak je, nak minta di groom...nak melese,

Ya, mama faham kamu rimas dengan budak2 2 ekor ni sebab kadang2 mama bubuye sendiri pun geram.

mama tengok time2 kamu tgh tido lena, la..laa tuh jgak la, Nomel nk bermanja. Klo Bubuye tak layan, alamatnya Nomel gigit2 jilat telinga Bubuye..



This is Bubuye's fav bag. Bubuye suka menyokrok dalam beg ini di saat nk sembunyikan diri dari sengal 2 ekor tuh.



Shiro kini banyak mengambil tugasan Bubuye. Dia selalu tolong groom budak kecik 2 ekor ni. Tapi, seperti tak puas klo bukan kakak Bubuye yang groom. Gedik sungguh budak 2 ekor ni



So, mama bubuye mengambil jalan dengan selalunya mengurung bubuye bersendirian dalam bilik master..Waaaahhhhh heaven sungguh yaa bila sekor2 dalam bilik mengconquer katil.

Itulah bubuye mama.....dia memang tak suka share2. sebabtuh dia suka menyendiri sebab dia memang dari kecik samapi skang, mmg tak suka share apa jua barang pun....

mama tetap sayang bubuye macam dulu. Kamulah yang telah membuka hati mama untuk suka and faham tentang kucing. Yer, mama tahu, mama dulu panggil kamu budak busuk..skang kamoo dh wangi tau..I love you soooooo much my Bubuye...

Tuesday, December 6, 2011

Thursday, December 1, 2011

Brooch ini Mieko yg punya tau!








Yesterday, brooch yg uncle eipy pass kat kawannya telah diterima Mama bubuye. Yes, mama bubuye sangatlah excited mendapat begitu banyak brooch pearl. Inilah besh nya klo dok sabah, blh beli barangan pearl dengan harga murah.

kesemua brooch ini di ada pearl. Mama bubuye tgh belek sekotak brooch. Dalam dok belek2 itu, tiba- tiba...


|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
v




Hurm, dia dok atas brooch ni sampailah mama bubuye nak tido. tak berganjak sikit pun.. Kamu nak pakai ke Mieko??? Mama nak cikit boleh??
|
|
|
|
|
v


Mieko : tak boleh laa mama...Brooch ini mieko yg punya tau

Wednesday, November 23, 2011

Nomel sayang


Minggu ni mama bubuye tetapkan minggu nk manjakan nomel lebih2....kenapa minggu ni je? minggu lain2 tak sayang nomel ke?????

Nomel nie lain sikit...dia tak suka di gomol2...dia hanya nk manja kejap2 je..pas tuh dia blah macam tuh..pi sakat mieko or manja2 dengan bubuye..sebab tuh mama bubuye nk tetapkan minggu nie Nomel nak ke tak nak, dia kene menerima gomolan dari mama bubuye.....mama bubuye tak nak dia terasa macam kami xsayang dia..bukan tak sayang..tapi memang susaaaaaaaaaah nk dapat gomol2 dia....

Bagi mama bubuye, Nomel adalah umpama survivor..kenapa? dia di tinggalkan ibunya ketika dia blum berumur 1 bulan. After 5 days merempat di gerai makcik mama bubuye, papa bubuye decide nak foster nomel. Mama bubuye pada mulanya tak setuju, tapi bila pikir bab kesian, bawak balik jugalah dia masa tuh. masa tuh Nomel kecik sgt. Makcik mama bubuye cakap, nomel sangatlah behave. Dia makan je apa yg makcik mama bubuye bagi. Dia tidak pulak mengiau2 meminta2 makanan dari pelanggan lain.


1st time jumpa Nomel. Mama bubuye terus amik gambar utk di post kan for adoption...

video ni mama bubuye rakam kekononnya utk cari adopter....



hari ke 2 bersama kami..

masa ni sesi perkenalan dgn abg shiro n kakak bubuye...



after a week Mama bubuye adv Nomel utk adoption...tak de sapa nk nomel... :( :(

One day, mama bubuye upload latest image Nomel (after 1 week tuh)..mama bubuye letak gambar2 ni..





Berebut2 orang call n email nk adopt Nomel..Siap ada satu kes tuh kata Nomel tuh macam kucing dia lah, ayat macam menuduh kami amik kucing dia..Hello..maaf yaa...mmg kami cnfirm dia ni tak bertuan sbb ibunya mmg penyewa tetap gerai makcik mama bubuye and mmg makcik mama bubuye yg dok bagi ibunya makan..and mmg makcik mam bubuye yg dok tengok 2 dia sejak dia di lahirkan sampailah ibunya tinggalkan dia..

Namun..... Makin lama, mama bubuye makin sayang denagn Nomel. Terasa tak nak lepaskan dia kepada org lain...



tengok Bubuye n Shiro macam blh menerima kehadiran dia....makinlah mama bubuye tak sanggup nak bagi nomel pada org



selama mama bubuye jaga Nomel, sekali je Nomel demam....masa dia demam pun dia tak banyak songeh..dia hanya minta untuk di belai n tido atas riba mama bubuye je.

Kini nomel dh ada adik..nama adik nomel adalah Roxy Ichimieko Jr.........Kini, Nomel sgtlah kamceng + ngam denagn Mieko...tak boleh dipisahkan..........



Tup..tup...tup....dh nak 6 bulan nomel bersama kami...ini gambar nomel yg terbaru...


Wednesday, November 16, 2011

kotak misteri....




Last week mama bubuye ber soping kt mydin usj. hurm...soping hari sabtu, so no plastic bag laa kan....as usual, papa bubuye akan amik kotak utk isi barang2 soping.

Sampai di rumah, memang dh jadi rutin merangkap hobi semula jadi mama bubuye meng repack barang2 masuk dlm fridge or bekas masing2. memang sibuk2 laa masa ni....hanya fikir, syiok tgk dapur kembali ada barang2.


inilah kotak yg kini dh kosong.. owh, dh kosong rupnya..so mama bubuye pi ke belakang nak mengrasmi downy yang baru di refill...waa...tak sabar sungguh mama bubuye kan? hehheheh...settle menekan button 'Start" pada washing machine, mama bubuye pk nk letak kt atas lantai lah kotak ni so that bubuye dpt masuk n main2 dgn kotak ni....


tengok-tengok dah ada 1 sengal di dalam kotak ini.....


Guess who?????


hint?

dia sekor budak kedekut...and drama queen

haa..queen --> pasti bukan shiro.....

sapa yang paling kedekut??


Mama ni..mana ada Mieko kedekut......Ini kotak miko tau..mama kakak Bubuye muat..


Aduhai budak roxy ichimieko jr ini....rasa nk picit2 je muke ngada2 dia ni...




kenapa mama cakap saya kedekut + drama queen..mieko macam tuh ke???



kamu apa2 pun memang kedekut..buktinya....





p/s: Mieko suke berebut selimut dengan mama bubuye...punyalah keras hati budak mieko ni, end up dia tido atas mama bubuye bila mama bubuye pakai selimut itu..janji dia dpt landing atas selimut tu..hukhuk

gambar hiasan kali ini :-

Bubuye masa zaman remaja..masa ni dia muat lagi ni main2 bawah sofa ni..kini.....jgn ditanya yaa..