This blog is about Bubuye and her lil bro and lil sis.

Thursday, March 31, 2011

Mama...tolong Baby

akhirnya ada jugak sedikit masa nk bercerita tentang Baby the robos hamster.

Baby merupakan satu2 nya kawan bubuye dalam rumah nie. sehari selepas bubuye di kembirikan,
Bubuye act lain macam. Dalam keadaan perut yg masih sakit, dia sanggup memanjat sofa tempat beradanya cage Baby. Bubuye cuba mengambil perhatian kami seperti memberitahu sesuatu namun kami xpaham. After a few moment, baru kami sedar sebenarnya Bubuye nak bagitahu yang tangan Baby tersangkut di celah2 cage. Mcama mana boleh tersangkut tuh memang masih misteri. Sebab selama beberapa tahun bela hamster, inilah kali pertama tanagn hamster boleh tersangkt kt celah2 cage brand harbitrail. Pelik kan?



Bubuye setia menanti depan pintu sementara kami menguruskan Baby.
Bubuye: mama, Baby macam mana?



Mama: Baby masih hidup sayang. Meh sini




Bubuye setia menunggu sementara darah2 di tangan baby di lap. Bubuye sedang memerhatikan Baby yg sedang dirawat.




Bubuye mencium Baby. Macam tak percaya je Baby masih survive.




This is Baby




Mama, letak cage baby kt bawah boleh? Bubuye nak teman Baby malam ni



sepanjang malam Bubuye setia menemani Baby. Mama tahu kamu resah sepanjang masa.




Namun.....................



Baby pergi jua setelah berjuang selama 4 hari. Lagipun Baby dah tua sebanagi seekor hamster..lagi tua dari Bubuye. Umur Baby dalam 1 tahun 8 bulan ++. Baby merupakan 'kakak' kepada Bubuye. We miss you Baby.....



IT's already F.R.I.D.A.Y

yeay!!!!! mama bubuye lah org yg paling hepi bila datangnya hari jumaat. Kenapa..yerlah, sok cuti kan?kan? huhu. tapi harini mama bubuye ada benda penting nk diselesaikan. Harap2 semuanya berjalan lancar. Amin... klo berjalan lancar, maka dapatlah papa bubuye + auntie farah makan william kan..nak tunggu uncle eipy, uncle ap kt sabah lagi. tunggu uncle ap balik sabah pun besh jugak...

Bubuye sangat menggemari triple-h william. maybe sebab banyak cheese + bubuye ni pantang ada bau2 cheese. demi triple-h william, bubuye yang tak pernah2 panjat meja makan, sanggup mengambil risiko kene jentik telinga apabila naik atas meja makan. Bukan apa, yang kami bagi picisan je, dia nak pilih sendri mana part yg besh. adui2. klo tapau triple-h balik rumah, memang bubuye akan meroyan nak makan triple-h nie.


tentu ada para pembaca tertanya2, william kt mana? besh ke? klo tanya mama bubuye, memang besh lah. If you r looking for the best food tapi tak kisah tempat nya macam mana, i suggest william kj. try to google for william taman mayang. Mama bubuye + Papa bubuye tak pernah pergi cawangan lain. Orang kata ada cawangan lain, tapi tak tau betul ke tak. Cawangan nie memang nampak macam kedai nak roboh. tak de buku menu pun. main order je. dulu mama + papa bubuye suka makan kt chili's's tp sejak mengenali William, we no longer go to chili's. Kenapa? sbb kt william lagi murah + puas hati eventhough tempat dia, urm...no comment..enjoy some pic yg mama bubuye curik dari uncle eipy's FB. This is the nite we had our so called "supper" hahah..mengalah dinner..patut supper makan ringan2, tapi....



menu untuk "SUPPER"..hahah



mixed grill(ayam+daging). Dulu ayam dia bagi ayam pandan, sekarang dia bagi ayam honey :(



triple-H yang mampu membuatkan bubuye meroyan.



nan cheese



mango juice and soda herbs(try this!!!)

Wednesday, March 30, 2011

Bubuye kembali menjadi Bubuye


Aduih..bosan nya kene attend meeting hari ni. Malas betul tak menapak ke KLCC nun. tetiba mama bubuye teringat anak bulus tunggal kat rumah tuh. Apalah dia tengah buat sekarang. Sejak selasa malam dia dah jadi Bubuye balik(lari sana sini laju-laju and ajak kita main aci kejar). rutin harian Bubuye

pagi: bangun je mintak air kat mama. Nak air yg fresh dari paip. Air mineral tak pandang. Dh minum, nk diusap2 sampai dia puas.

ptg: mintak air baru. Even yang pagi tadi tak habis pun, dia tetap nak yang baru.

Malam: lari2 satu rumah samapi penat, rest kejap, then sambung lari2. Ajak orang main aci kejar or aci nyorok...

Adei...dh nak kol 2. Mama nk kene pi solat sbb jp lagi kene pi meeting :)..to be continue...

Kenangan Bubuye On Heat

Huhu, saja dok view old video, teringat saat2 Bubuye buat konsert malam2 buta. Asyik tercari2 Ninie tercinta laa tuh. Ni malam sebelum kami borrow Ninie.





Ini adalah Ninie


Gagah kan? pandangan macam kucing versi singa pun ada. Ninie ni muka je ganaz. Tapi dalam hati ada taman. Penakut yaaaa amaaaaaat..


penat melayan kerenah Bubuye yang mengada2



Oit, kene censored nie..apa cium2 di khalayak ramai nie?




Isk..isk..isk

3rd HHP Cat Show


This is the 1st time mama n papa bawa bubuye keluar to meet with other people and cat. Huh. Bubuye never being caged even though masa dia di spay kan pun, we just let her choose where she want to sleep n rest. Masa kt klinik honey je sekejap dia dok dalam cage after the operation. So, it is a BIG challenge for mama n papa untuk letak Bubuye dalam cage sepanjang contest.


Bubuye: apa tengok2?





at last dia tido jugak...
Jenuh mama and papa pujuk dia to make her calm. End up, aku cover satu cage dengan towel yang memang aku spare kan in case Bubuye meroyan. Satu hal pulak dia ni anak manja, kita je nak kene dengar cakap dia, tp kalo dia tak suka, ini lah jadi nya..



Bubuye : Mama..bubuye nak balik.......

For 1st experience, mujur lah bubuye ok. Memang dia meroyan tp tak laa sampai teruk sangat.




Bubuye: MAMAAAAAAAAA......PAPAAAAAAAAAAAAAAAA..Bubuye takut....


Anak bulus tunggal ku ini sangatlah penakut..adui..mujur dia cool je depan judges..

Thursday, March 24, 2011

Spautering Day ( At Klinik Honey, Bangi)

Hehe, bubuye dh di spay!!

Date : 13 march 2011
Venue : Honey Veterinar Clinic

Bubuye and Ninie di spay pada hari yang sama. Memandangkan that week kami balik manjung, so kami sampai lewat ke klinik nie. Auntie Farah turut serta menanti saat Bubuye di operate :)


Nie muka Bubuye tengah takut



Masa nak di bius, kami tak berpeluang nak tunggu bubuye di bius. So vet cerita, Bubuye jadi sangat tertekan + garang. So vet lepas kan dia bagi dia jalan2 dalam tuh. Boleh pulak si Bubuye nie buat cat walk dlm operation room b4 dia dibius.

Nie masa Bubuye di operate.




Masa nk bawak balik, masih mamai2 lagi,



Afetr hari ke 2





Saya dh di kembirikan, anda bila lagi?





Sekarang bubuye menjadi aktif kembali. Asalkan dia sihat, kami dah cukup puas hati

Bubuye tolong aku lipat kain

Nie sambungan post sebelum ini. Banyak jugak kain yg nk kene lipat. Tengah syok2 lipat kain, makhluk muke comot ni masuk bilik mintak air. Cara dia nak mintak air senang je. Dia akan gesel2 kt kita then dia akan hala ke toilet sambil memandang ke pili. Tuh tandanya dia air walhal aku dh sediakan air dalam bekas. Dia nak jugak air dari pili tuh. Adei. Air dh bagi, satu batch dh siap di lipat and di susun dalam almari, nie nak lipat 2nd batch.

aku pergi ke dapur sekejap minum air susu coklat, sekembalinya aku ke bilik, ada bendasing dia port aku lipat kain.



Bendasing ini mengiau. aku rasa dia nk cakap " Mama. bubuye nak tolong mama lipat kain boleh?".. aku angkat dia dan letak dia di sebelah aku. Boleh pulak dia nie bangun and landing baeeek punya kt port aku lipat kain..





Dok laa kamu kt situ..katil nie besar, mama beralah je lah. huh.. end up aku lepat kain kt tepi 2 jugak..nk jugak landing kt ctu. Nak kene babab ni.

Hari tido Bubuye

Last 2 weeks, hujan turun sepanjang hari. Dari pagi hingga ke petang mendung + sejuk. Aku kebetulan kurang rehat so memang sangat keletihan lah sabtu tuh. Memandangkan hari ini tinggal aku n bubuye berdua dirumah (yang lelain tah pergi keluar kemana2- aku memang klo letih sangat memang malas nak keluar), aku tidur dari pagi hingga kol 3. As usual, adalah perkara wajib meletakkan towel aku as alas kt atas sofa tanda itu adalah tempat Bubuye tidur. Well, aku tido, bubuye pun join tido.

Tiap2 hari wajib letak towel atas sofa, by default nie kira tempat dia tido laa




tukar port, tido sebelah katak auntie farah lah..zzz



nie posisi ke berapa pun mama pun dah tak tahu laa Bubuye..adei


Tidur siap mengigau2 lagi. tetaw apa yg di ingaukan tuh. Ni dia kembali ke port asal balik. Aku masa snap nie, kejap2 aku terjaga(minum air, buang air)..so sempat snap bila dia tukar posisi. Masa nie baru 1 week spay Bubuye. Blum buka jahitan lagi + bulu pun xtumbuh lagi.

ni namanya posisi main baseball


Ni pulak posisi paling comel laa kekononnya



posisi apa tah nie..



Posisi Kuak lentang


Adei... macam2 gaya.. isk..isk...

After aku bangun and mandi pagi(kol 3 ptg..haha)... aku angkat kain and nak continue lipat kain..

Well the story kita continue kt next post yaa

SAPA PUNYA KERJA NIE!!

Aku baru je beli alas meja baru untuk meja makan. Beli kt mydin usj. Tapi saiz besar sikit. So renda2 yg berbulu kt hujung bucu tuh berada di kedudukan yang boleh Bubuye capai. Dalam sedar tak sedar, asal nya renda(redan ke apa erk nama benda alah nie) dh togel di kerjakan makhluk bermuka comot ini.

Ini apa yg berlaku selepas sebulan



note that renda2 tuh macam nk serabai je.

mama : Nie sapa punya kerja nie. Habis bersepah2. Baik ngaku sebelum mama dapat tangkap pesalah dalam hal ini

Gambar tempat kejadian 1:



Gambar tempat kejadian 2:


Gambar tempat kejadian 3:


mama: sapa punya kerja nie. BUBUYE!!!!!!!!!!!
Bubuye : (Miowww) - translation : mana bubuye tahu. Bubuye dok dpn tv je smbil tgk tv nie huh.




mama: siap kamu mama babab muntut kamu. Nakal erk..

End up mama kene sapu lah...ada 4 bucu yg ada benda nie..2 dh selamat..tinggal lagi dua..adei bubuye...main je keje kamu erk.