This blog is about Bubuye and her lil bro and lil sis.

Thursday, May 26, 2011

kali ke 3 besarkan collar




hurm..dalam 1 bulan..masuk semalam dh 3 kali collar leher shiro di besarkan..mama tengok saiz kamu sama je....

1st night



selepas itu

seterusnya



dan


makan kene laa sama - sama


JANGAN CURI lah budak degil!


Shiro, mama dan papa siap bagi kamu makanan yg sedap2, kenapa nak curi bubuye punya. Kamu suke perasan dh dewasa...mama bg kami rc babycat yg comel2 utk senang kamu makan, tp kamu nk rembat bw adult yg kibble besar2 si bubuye jugak..kenapa degil sangat nie.kenapa?

Mana ada saya nakal dan degil...saya comel laa...


semalam mama bubuye n papa bubuye beli rc wet food utk bubuye sbb bubuye tak mkn langsung ayam rebus sedangkan shiro sekor saja telah menghabiskan semua ayam rebus itu.( rm4 ada 8 slice isi ayam)..2 hari je dh abes..bubuye lgsung xsentuh ayam tuh. so sbb nk adil, mama bubuye beli lah rc....tergerak nk beli utk kitten sbb tak nk shiro mencuri mknn bubuye


Tengok..kan mama dh marah..bubuye kata jangan curi, nanti poo cair..degill..aaaakan dh kene




...namum...adui...degil yaaa amat buat ni ..ini lah wajah budak degil itu!!...


Bubuye anak yang baik...
aik? kenapa gigit tangan mama? kijam2...

mama...saya budak baik laaaa

Buah hati Bubuye ... Hai, saya Ninie...


Wednesday, May 25, 2011

DEGIL!!!





kenapa kamu degil shiro..kenapa nak? kenapa? tak sayang mama dan papa ke? kenapa suka panjat tingkap..jatuh kang sapa yang susah? kenapa suka jadi beruk.

si bubuye used to be like this..menglahkan beruk sarkas...geram..berbuku2 hati ku..bukan marah benci..marah sayang..sbb kita sayangkan dia...dalam nakal2, Shiro seekor yg penakut + manja. Dia suka follow mama bubuye mandi. nak tengok tayangan free laa tuh..cheisss..gatal punya kucing....dia suka melese2 manja...dia tak kisah klo mama bubuye letak tepi peha sambil tengok tv...dia suka di usap manja lama2. bubuye pula manja dia lain sikit. dia tak suka share sofa.. dia hanya melese bila dia rindukan kami. susah nk minta bubuye tido bersama2. shiro tak kisah.cume selalu jadi mangsa sepakan sbb dia suka tidur kt kaki..

Tuesday, May 24, 2011

saya comel laaaaaaaa

Hi, saya Bubuye. Ini rupa saya masa zaman dulu2. ..comel kan saya?





Ini lah cat bed saya, cat bed saya sangat besar dan selesa. Saya tak suka share dengan sapa2

Saya paling benci mandi!!




Best tau bila jadi tuan puteri kt dalam rumah nie!


dulu bulu saya putih.....


nie masa saya dh besar sikit

Ini gambar masa saya di spay.


Even kene jahit, saya tetap cool


kenapa mama kata saya comot..marahnye


comot ker saya? saya comel laa..ni saya dengan adik saya, Shiro



Kami sayang mama and papa



Monday, May 23, 2011

Shiro dan Ayam Rebus



Shiro sangat sukakan ayam rebus. Mama bubuye pk dia mmg makan semua benda. So last week, test bagi makan wet food lain. Hurm , result nya, Shiro memang aim ayam rebus je. Kalau wet food lain, dia sudi share dengan bubuye. Namun, andai kata ianya adalah AYAM REBUS....owh tidak, satu bekas tuh Shiro yang punya...nak oi, Bubuye tak hingin nak makan ayam rebus lah..

Setiap kali nmpak mama bubuye pergi dapur, Shiro tentu ikut skali.. Nampak je mama bubuye buka fridge, awal2 lagi dia dh miow2. pk nk rebus ayam dia lah..klo lama sgt mama bubuye kat dapur, Shiro akan setia menunggu siap baring2 lagi kt lantai dapur..Shiro sayang..kenapa macam nie nak....

Shiro memang sgt manja...sedar tak sedar, dh besar pun shiro nie. Tido nk sekali, suka dok atas lap and manja dgn Bubuye.. Bubuye pula seekor yg cool, releks + pandai. Bubuye tak pernah panjat meja sbb dia takut jatuh or tak selamat..Shiro pula semua benda nk test..adui...byk perkara2 yg Bubuye takkan buat, Shiro buat..adui...risau pun ada..



Mama dan papa bubuye harap kamu bahagia bersama kami....


Sunday, May 15, 2011

Apa lah derang tengah buat nie..

Cube teka, apa bubuye tengah buat tuh???


owh...Shiro dalam nie..apa Shiro tengah buat tuh pulak????


Shiro : Bubuye, tunggu ctu tau, jgn pergi mana2.
Bubuye : cepat laa sikit.



Shiro : dh abes dh nie. Muchuk jugak poo aku nie..


Shiro: Dah..Bubuye..Dah settle lah. Tak nak check ke?
Bubuye : Yerlah2. Muchukk laa.
Shiro : Ala, jap lagi wangilaa pas mama jirus. Tuhm Shiro poo kt tepi lubang tuh je


Ini lah rutin harian bubuye. Bubuye cukup risau kalau tak nampak Shiro, begituhlah sebaliknya. Akrab sungguh hubungan derang even Shiro baru nak masuk minggu ke 4 bersama kami.
Shiro memang klo nk poo or pee, kene bubuye teman. Klo bubuye tak de, dia akan panggil miow2 sampai bubuye menyahut.

Mama n Papa sayang Bubuye and Shiro...


Bubuye jadi tuan puteri + Shiro anak manja




bubuye sukeeeee syorok kt atas kerusi meja makan and buli shiro. disebabkan shiro masih kecil
and tak sampai klo nk panjat kerusi meja makan, bubuye sukeeee meng perkotak katikkan shiro. Sengaja je dia goyang2 kan ekor dia ke bawah mempermainkan Shiro. Bubuye nie memang nk kene. Shiro sampai tertido di tepi meja makan sbb kegagalan menangkap ekor bubuye. Terlelap keletihan sementara menunggu peluang menangkap ekor.

Bubuye klo bab wet food, dia mmg fussy. Hish, geram. Bagi ayam rebus? dia cium2 gitu2 je. Ayam KFC? di kuis2 macam laa busuk sangat. Ayam biriyani Syed??dia dulu yg tunggu tepi kita. Ya, hanya ayam biriyani dari restoran Syed biriyani je dia pandang.GERAMMMMMMM...

Shiro pula sebaliknya.licin dia kerjakan. bagi lah banyak mana pun, Shiro akan memastikan makanan itu tidak terbazir. Good boy. dia tak memilih. makan je apa yg mama n papa bagi. klo dia nk, dia mintak lagi.

Pagi tadi mama bubuye memanggil 2-2 ekor budak nie masuk bilik, yang datang menyahut hanyalah Shiro. Bubuye? klo kita nk cium dia, kita yg kene pi kt dia...sabar je laa...

Shiro datang melese sampai bersuara. Suara pun nak tak nak je keluar. Mama Bubuye angkat dia letak atas katil. geletek2 perut dia sikit. DIa golek2 comel tapi ups, tak pasan yg dh sampai ujung katil..apa lagi, hahha..jadi nangka busuk jatuh pokok laa..isk..tak boleh pakai nangka, sbb shiro kecik lagi, kita gunakan istilah mempelam laa...hahah..malu terjatuh agaknya, dia buat2 cover2 malu..comel...

Dok cover2 malu sampai tertido


apa yg bubuye buat tika ini??? hahha akua adalah tuan puteri..suka hati aku lah mana aku nk lepak..bubuye as usual lepak kt kerusi meja makan. mungkin sbb situ gelap + suram + shiro tak jumpa, dia selesa tido kt ctu. mama panggil dia, dia haya menjawab tp tak pun dtg. Geram betullah. mama nk p keje dh nie, nk cium2 dia, boleh pulak dia jadi budak malas..

Alamak!!kantai dengan mama!


pagi tadi, buat pertama kalinya, Shiro yg menghantar sampai dpn pintu rumah. Bubuye? dok kt hall sambil memandang dgn berlagaknya..lapo kang cari aku jugak si bubuye nie...

Thursday, May 5, 2011

Sapa Hilangkan Pembaris haa!!

Adui...tak tau berapa banyak pensel or pembaris dh budak2 nie main. Pantang lepa, musti lesap.. pi lain main benda yg lain sayang oi. Papa Bubuye nak buat keje tuh. Nak marah, derang mula laa buat muke kesian. Bubuye makin menjadi2 sejak ada Shiro. Shiro pulak suka ikut apa yg Bubuye buat.

Update on Shiro's health:
Mata? sudah ok. Suara?? tak dengar pun dia bersuara lagi harini.. macam mana nk buat dia bersuara erk..

Bubuye? Dia as usual. Suka membiarkan Shiro main ekor dia and sentiasa jilat2 Shiro sejak semalam. Pantang lepa. DIa hanya boleh dok dia klo ada Shiro berdekatan. Malam tadi budak2 2 ekor nie main aci kejar sampai kaki mama bubuye di pijak nya.

Pagi tadi Shiro as usual nk landing kt sebelah. Tah apa yg dia buat. cari atas katil pagi tadi. Mama Bubuye ngntok, so biarkan dia explore katil tuh sendiri.


Wednesday, May 4, 2011

Shiro Sakit??




Sampai je rumah selasa malam, Shiro dok lepak dalam bilik auntie farah/ uncle ap nya. Bubuye dok melese2 seperti biasa tapi selalunya Shiro akan mengekori Bubuye ke mana2 sahaja. Pelik? Kenapa Shiro tak ikut Bubuye? At last Shiro menunjukkan diri nya di sebalik bilik yang gelap itu. Ya Allah, kenapa nie sayang? mata Shiro belah kiri mula sepet..ada banyak tahi mata..Kenapa ni sayang. Ini pertama kali anak bulus kami sakit pelik2 macam nie. Bubuye tak pernah sakit macam nie. takat cacing n selsema biasa tuh ada lah. Tahi mata di lap, keliling mata dibersihkan. Shiro tak meragam bila kami membersihkan matanya. Bubuye? Mama Bubuye semppat berpesan kt Bubuye, kalau tak nak Shiro di kurung, jgn dok dekat dgn adik sangat. Mama takut ada yg berjangkit. Bubuye paham kot. Sepanjang malam dia menjaga jaraknya dengan Shiro. Asalkan nampak Shiro, dia ok. Klo Shiro senyap or pergi tandas sekejap, dia mula mencari. Haishh, tak kemana nye adik kamu.

Kenapa nie sayang??

Semalam lepas habis kerja, kami terus rush hantar Shiro pergi vet. Mata Shiro makin bengkak dan teruk. Dr Intan jab and bersihkan mata + bagi Shiro makan ubat. Sempat Dr Intan timbang berat Shiro. Waaa, baru last week vaksin, dah naik 200g. tak jadi nak kesian kt dia dh laa..makan sedap2 nie. Shiro di sahkan kene flu. kene kuarantine kan Shiro. Malam tadi bengkak makin kurang. Shiro asyik tidur. Bubuye teman Shiro tidur. Nampak gaya macamlah seekor ibu kucing yang sedang menjaga anak yang kecil kekononnya. Bubuye..Bubuye.

Pagi tadi, alhamdulillah makin ok. Shiro pagi tadi jadi Bubuye and Bubuye jadi Shiro. Shiro pulak yg miow2 bising tak tahu nak apa. Selalunya pagi2 buta, Bubuye yang suka miow2. Shiro dengan suara2 yg dh nak ada tak de tuh pun banyak cakap. Sorry laa sayang, mama tak paham apa yang kamu nak..hehe..Harap2 balik nie dh ok...

Mama jangan risau, Bubuye jaga Shiro sementara mama and papa keje.