This blog is about Bubuye and her lil bro and lil sis.

Tuesday, June 28, 2011

Nomel dah di Vaksin!!!




hurm..dh 1 week mama bubuye tak post apa2..ada byk kerja disamping mencurik tulang..here's the latest update pasal bebudak ni...

last friday, pergi clinic honey di bangi utk vaksin shiro n nomel..kenapa tak buat kt clinik dr intan? bukan mama bubuye selalu p kt dr intan ke?? sbb dr intan tak de stok ubat vaksin yg 4 in 1 tuh..yg ada is 5 in 1. so dia tak yakin nk vaksin Nomel dgn yg 5 in 1 sbb ada kes ada yg demam teruk and Nomel agak kecil...shiro dulu sbb dia tgk shiro agak besar + boleh bertahan.....so mama bubuye bwk ke dr nurul lah jawabnya.....tgk2 shiro xperlu vaksin 3 kali..2 kali dh cukup sbb katanya kucing kg kita nie antibodi kuat n shiro dh kene yg 5 in 1 masa 2nd vaksin..so should be ok..cme jgn lupa deworm je laa..peringatan khas dari Dr Nurul..hehe...

so hanya Nomel je yg kene vaksin..


berat nomel : 0.7 kg
berat shiro : 2.1 kg dh..

membesar dgn baik yaa.... umur shiro dr nurul estimate dh masuk 5 bulan..so betullah kiraan kak nurul(felix) yg masa 1st day kami dpt shiro, umo dia dlm 2 bulan.... nomel? rupanya2 umo nomel baru masuk 2 bulan based on pemerhatian dia..nomel meragam ketika nk di vaksin..so dr nurul jab dia sambil mama bubuye dukung nomel..ngada2...shiro? agak2nya sbb dh tau tak kene vaksin, cepat2 lari masuk carrier..dasar jantan penakut... sempat dr nurul check balls shiro..haha...dh blh dia zast dh..mama bubuye mmg dr dulu dh bitau dr nurul nk hantar budak ni utk di zast di ctu? kenapa tak buat kt dr intan? sbb nk amik gambar kenangan ketika shiro di zast..ngeh2..dr intan buat waktu mlm..so xleh tgk...

Mama bubuye pk Nomel akan jadi budak baik kejap malam tuh..Namun, sangkaan mama bubuye meleset. Nomel dlm keadaan weng-weng nk jugak jadi beruk sarkas dgn Shiro..adei. Lantak kau laa...Dr nurul bg ubat cacing dose 2 hari utk Nomel. Lemah betul kalau dapat ubat pil. Sebab malas nk berperang dengan budak2 berbulu ini..

hurm..mama bubuye nk makan sat..to be continue....
Bubuye the DIVA

SHiro gangster KG PISANG


Nomel the follower


Wednesday, June 22, 2011

Bubuye










Mama bubuye teringat dulu suatu tika dulu...mama bubuye menci kucing..sbb poo derang muchuuk + mama bubuye alergik...gatal2..huhu.....namum..bubuye byk mengubah persepsi mama bubuye....bubuye juga telah menyedarkan mama bubuye yang kucing nie paham + boleh di trained. Pertama kali bubuye masuk rumah, dia tunjuk yg mama bubuye xperlu risau sbb mama bubuye xperlu sediakan pasir sbb bubuye pandai poo n pee dalam toilet. poo mmg laa busuk tp mama bubuye dpt tahu bau poo bergantung kepada apa yg mama bubuye bg makan...

bubuye masa memula dgn mama bubuye..sgt manja...dh laa busuk..ada hati nk tido sebelh mama bubuye..masa tuh bubuye mmg lah kucing yg paling manja + baik....dia membuktikan yg kucing paham bahasa sbb apabila mama bubuye marah bubuye sbb dia busuk n bau macam sampah..bubuye trus masuk toilet dok dlm toilet..,majuk konon..jenuh mama bubuye pujuk dia..baru lah dia ok...

bubuye juga membuktikan kt mama bubuye yg kucing nie pembersih .. sbb kini bubuye jadi kayu pengukur nak tahu lantai busuk ke tak..kalau ada bau..bubuye akan kais2 dpn mama bubuye tanda soh mama bubuye exercise mop lantai.

Bubuye agak memilih...dia tak suka ayam rebus, tp dia suka ayam biriani syed..hampeh..dia tak suka wet food whiskas, piskies, qiut, tapi dia sukeeee avoderm n rc..fussy punya kucing...
Kalau ayam kfc, klo yg di reheat, dia anggap ayam tuh busuk..dia takkan makan...bubuye2...

bubuye makan sgt sopan..slow ..steady..kemas...tak bersepak..kunyak 44 kali kot....air kene sentiasa fresh..klo x, dia akan dok dlm bilik air mengadap paip air..adiuhh..


almost semua benda dia sgt partikualr...hurm..kini..dia dh jadi kakak..dia sentiasa memehatikan adik2 nya + memprotect adik2 nya yg suka jadi beruk sarkas..dulu bubuye pun sama..mengalahkan beruks sarkas..cme pas kene spay baru lah dia jadi baik..barulah dia blh menerima kehadiran Shiro..dan seterusnya Nomel...

malam tadi..3-3 jadi beruk sarkas..mama bubuye pening kepala..so lantak korang laa nk buat apa..lari2 maraton satu umah...tetaw apa yg dilanggar...kene bertempik, baik kejap..lepas tuh?? adui..

apa2 pun..mama bubuye sentiasa sayang bubuye..muahsss

Monday, June 20, 2011

Gangster Kg Pisang...


Kt umah nie ada sekor gangster..katanya dari KG Pisang..tengok sikit muke gangster nie...
Ganazz x? masa nie dia kecik lagi..kecik2 dh tunjuk muke gangster

time nie dia comel lagi...cer scroll sikit


Dia sukeee kacau yg lain..kenapa??tetaw..tanya laa budak gangster nie.....


Bahan bukti...
Bukti gangster nie kacau Bubuye..



MAMAAAA...tgk laa SHiro nieee
DEngki tol laa

Nmapk tak badan gangster tuh

Bahan BUkti 2..

Gangster kacau Nomel

Nak tahu apa atas nie
waaaahhhhhhhh..jgn kacau laaa

Muke gangster ke nie?? mana ada..Shiro baik laa

Mama..jgn percaya..Shiro suke kacau Nomel
Mana ada......

nie apa???
Ekor Nomel kan nie..hahha

Mama rasa 2-2 sama.....tengok





last..last
..
..
..
..
..
..

Bubuye je yg paling baik..kan?kan?


Sunday, June 19, 2011

Nomel rindu Auntie Farah








Semalam Mama Bubuye jejak je kaki ke rumah, Nomel dh setia menanti kt sofa. Di perati sorang2 yang masuk rumah..kenapa 2 org je???? mana auntie farah??? mama, mana auntie farah?? Nomel rindu auntie..sapa nk main dengan Nomel..rambut sapa lgi yg nomel boleh main kalau bukan auntie farah..Mama, kenapa auntie farah tak ikut balik? AUntie farah nyorok dalam beg erk (sambil mencari2 sesuatu dalam beg ikea)...auntie? auntie?


Nomel masuk bilik auntie farah. dia tercari2 di mana lah auntie farah..jgn lah nyorok auntie....auntie?auntie?


Nnti abes cuti sem, tiap2 minggu auntie kamu balik..jgn risau lah..nnti tiap2 minggu dia belikan mknn best utk kamu bertiga....Nomel jadi budak baik tau..klo nakal2, mama report kt auntie...haa....


Bubuye and Shiro? budak2 2 ekor nie mmg dh jadi diva...bubuye agak manja sbb biasaklah, rindu tak jumpe mama bubuye kan..pi mana dia ikut je....mlm td pun tido sebelah mama bubuye...
Nomel rindu auntie farah erk

Sunday, June 12, 2011

Sapa punya kerja nie!!!







Penat2 mama kemas rumah..mama masuk mandi kejap je....nie apa dh jadi nie!!
sapa punya kerja nie!


Suspect utama...

Nomel tak tahu. Nomel lepak sini je


jarak Nomel dari tempat kejadian. Nomel je kt hall masa kejadian.

Mana Bubuye dan Shiro?

Derang tido lah. Klo mama kt bilik, budak 2 ekor ni musti ikut. So, kesimpulannya, sapa punya kerja??

nak ayam






Shiro: Mama.......

Shiro: Mama, shiro nak ayam rebus...please...plase...



Shiro: nak ayam rebus...boleh laa mama.. jangan bitau Nomel..
Nomel :oo..nak makan sorang2 yea...
Shiro : mama.....
Bubuye : apa barang makan ayam ..oi, jgn kacau mama masak laaa

Wednesday, June 8, 2011

New cat tree !











Yeay.. sayang papa and mama..sbb derang belikan cat tree untuk kami. Shiro tak perlu lagi panjat tingkap untuk jadi beruk sarkas. Bubuye dah ada port rehat yang baru untuk mengelak dikacau Shiro dan Nomel.. Nomel??? sapa Nomel??? Nanti mama bubuye cerita k...

Shiro adalah yg pertama merasmikan cat tree



kene laa ikut seniority...


Bubuye : Bubuye yg paling senior tau
Shiro : hahah..Nomel tak boleh panjat..hahah(masa nie memang Shiro tengah usik Nomel)
Nomel : uuuuuuwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa



Shiro: hahha...budak pendek, mana boleh panjat....
Nomel :sob..sob
Budak2 dua ekor nie memang suka macam nie..Shiro suka buli Nomel

xpuas hati lagi ni

Nomel :Tido kt bawah pun xpe..Nomel muat...


muntut sapakah ini??


La..muntut Bubuye rupanya2

Monday, June 6, 2011

Nomel....



Siapa Nomel ini? Papa bubuye laa pujuk Mama bubuye bawak budak kecik nie balik..kesian sbb mana tah ibu nya. So makan minum makcik rina yg bagi selama 3 hari dah. itupun dia dok di gerai kak g (makcik mama bubuye). Kak g xboleh nak bawa balik Nomel. Mujur petang tuh adik kak g(lupa lak namanya) tayang si Nomel. Sebab sangat kasihan, mama bubuye bersetuju bawa balik Nomel dengan niat nak carikan adopter lah. Yerlah, kan bahaya Nomel dok bersendirian di gerai tuh. Dah la tepi jalan, kang kalo dia buat kitten walk tgh2 jalan tuh macam mana..owhhh tidak...tak sanggup nak bayangkan. Kang menyesal tak sudah kang. Kak G yang bagi nama Nomel ni sbb dia comel.

Masa hari 1st. Gambar nie di ambil di kedai kak g. Note kt belakang tuh simpang Tiga!


sampai sunway, terus pergi pet shack kt sunway(malas nak masuk pyramid)..kedai dah nak tutup tapi mama bubuye minta nk beli susu 1 kotak je. sampai rumah terus bagi Nomel minum susu. Mujur dia pandai minum sendiri. Mama bubuye bagi kibble RC babycat yg shiro tak sudi nak makan pun.


selepas 1 week. Ini aktiviti buat mama marah la ni. habis renda2 kt alas meja dia kerjakan..

Nie time main dengan Shiro


tapi makin lama mama bubuye makin sayang kat nomel. Sebab Shiro macam seronok ada mangsa buli. Nomel pulak macam happy sebab ada Bubuye as kakak and Shiro as abang yg suka main dengan dia. Shiro memang suka lari2. Bubuye dah malas nak lari. SO Shiro suka ajak Nomel lari2 satu rumah buat mama marah. Mama bubuye bertekad, kalau nak bagi orang adopt Nomel, kene interview dia dulu. Tak nak main bagi je. Sebab mama bubuye tak nak bersalah kalau jadi apa2 kat Nomel. Huhu..buat masa nie, kamu duduklah dengan kami. Jangan nakal2 tau