This blog is about Bubuye and her lil bro and lil sis.

Sunday, August 28, 2011

.....Selamat Hari Raya....

Bubuye : kawan2, masa balik kg tuh, jgn nakal2. nanti kene babab pulak :)

Shiro : Shiro tak de baju raya ke mama?


Nomel : mama, nanti nomel nak makan lemang banyak2 lah



Mieko : mama, lemang tuh apa?



Bubuye + Shiro + Nomel + Mieko mengucapkan Selamat Menyambut Hari Raya kepada semua kawan2 :) :) :)....

Thursday, August 25, 2011

Cara-cara bagi Bubuye makan ubat..hahaha


Thanx to dr nurul n dr joe yang sudi merawat Bubuye..asalnya mama bubuye bawa bubuye jumpe dr sbb dia selsema teruk..end up..dia ada ringworm pulak..haha..ok.... dr joe bg ubat liquid..mama bubuye yg pilih sbb minah bubuye nie mmg fussy n paling susah nak bagi makan ubat..bikin mama susah hati je laa...memandangkan malam tuh masa dr nurul tlg bersihan telinga moew2 comel kittyworld, salah seekor tuh kene bedung sbb dia agak degil. maka..dtg laa idea macam mana nk bg si bubuye makan ubat...

Step 1- Sediakan ubat dalam picagari. Sila abaikan ekor model itu

Step 2 - Sediakan towel utk jadi kain bedung. Sila abaikan model tak cukup hensem itu. Maaf ya incik faris, ina boro towel ko. haha.

Step 3 - Tangkap pesakit tersebut

Step 4 - Baringkan pesakit anda dalam posisi begini utk memudahkan proses membedung.

Step 5 - Mula membedung. Pastikan tangan dan kaki di bedung denagn sempurna supaya tiada cubaan melarikan diri berlaku

Step 6 - Baringkan pesakit dalam posisi macam ni. Buka mulutnya dan aim bebetul di tekak ya. ubat tuh mungkin pahit n air liurnya akna meleleh pula. Klo aim bebetul, takkan ada masalah ini :)



Selamat mencuba :)

Sunday, August 21, 2011

nomel owh nomel






Nomel,...seekor kitten yg sangat independant. Kami jumpa nomel kt gerai kak g di sri sentosa , jalan klang lama 2-3 bulan yang lalu.. Ibu nomel memang kami kenal sangat2. Ibu nya cantik namun dalam setengah tahun 2 x dia bunting. Menurut kak g, memang tahu ibunya dh beranak, tp tah macam mana, one day, tinggal dia n ibu nya n after 1month, mana tah menghilangnya ibu nomel. masa tuh mama n papa bubuye tgk dinner kt ctu, so sembang2, adik kak g tunjuk kan nomel pada kami, kak g tak dpt nk bawa balik nomel. So, kami ambil keputusan bawa balik nomel n nk put dia utk adoption..Namun...makin lama mama makin sayangkan kamu..tak samapi hati mama nk bg pada org. mama tengok kamu sangat bahagia dengan bubuye n shiro. mama tak sampai hati...



Nomel sgt baik.. dia tak kisah kene minum susu sendiri dlm bekas air, dia makan je apa yg kami bagi. Sungguh kasihan si nomel ini. dia sgt kecil masa tuh..kami bawa jumpa vet dan nomel di sahkan baru berumur 1 bulan. memandangkan nomel dh pandai makan solid food, dr Intan kata tak perlu bg susu sbb takut dia cirit2.

Alhamdulillah, nomel kini kitten yg sangat cantik. tak penah ada masalah. klo pee mesti dalam lubang tandas. poo mesti dia pastikan tak berterabur. Inilah nomel. Sejak kehadiran nomel, Dia umpama jam loceng semulajadi. Waktu2 biasa dia kejaut kami jam 6.30pg..tp klo time puasa2 nie..kol 4.30 pg dia dh kejut.

Nomel tak pernah memilih. apa yg kami bg, dia makan n habiskan. mama suka usap nomel sbb bulu Nomel yang pendek itu . Mama harap nomel membesar dgn sihat bagaikan juara seperti Bubuye yaa.....



p/s: tp jgn jd fussy + ngada2 macam bubuye tau

Monday, August 15, 2011

Mama sayang Bubuye



Bubuye bersin2...dh masuk hari ke empat...mlm td bersinnya makin menjadi2. dia kurang aktif..bukan malas tp dia seperti tak sihat. papa bubuye pulak tak de, terpaksalah mama bubuye gamble sorang2. jam dh kol 8 malam ...pergi klinik dr intan. aiseh..lupe yg dr intan tutup..so pergi ke dr nurul sbb dr nurul cnfirm buka lagi.


dr joe timbang bubuye..berat bubuye turun...dr 4.02 jadi 3.85..kenapa ni sayang? makan minum normal..cume muntah2. apa yg kamu makan nie...dr check2 and bubuye mungkin stress..bila kucing stress, antibodi dia menurun..tuh yg dia blh dpt sakit. dr check kt mata dia..atas mata (area dahi laa tuh) ada merah2..alamak...ini fungus ni...adui..macam mana blh kene fungus...shiro pun ada benda yg sama...kenapa sayang..kenapa?

dr bg vitamin + ubat utk antibodi bubuye..next shiro's turn...harap budak2 nie cepat sembuh.. 1st time korang dpt sakit pelik2 ni nak oi.....



Saturday, August 13, 2011

Bubuye....

Saya bubuye..




Walaupun saya comot..saya tak kisah..janji mama, papa, auntie farah, uncle faris n uncle ap sayang bubuye....

saya suke bila mama gosok2 bawah dagu saya..besh2...



Bubuye: Mama..bubuye nak tanya sikit boleh tak?
Mama : Yer sayang...apa dia sayang?


Bubuye: Saya budak baik kan mama?
Mama: urm.............

Tuesday, August 9, 2011

Wordless Wednesday 6

zzzzzzzzzzzzzzz

Contest Gaya Awesome



Thanks to Anisquidward sebab ajak mama bubuye join contest..hurm...jenuh jugak memikir nk letak gambar sapa?..jeng..jeng..jeng..haa....
|
|
|
v

BUbuye?
|
|
|
v
shiro kah?
|
|
|
|
v
Nomel?
|
|
|
v
or mieko?

|
|
|v
huhu...Hi...my name is Roxy Ichimieko jr :) :)..mama bubuye memertaruhkan gambar mieko jr yg nie



Gambar nie di ambil sebelum mieko makan wetfood .. sebelum ni dh dh muntah sbb makan gelojoh sangat..ni bru nk sambung balik.....

dia memang suke tunjuk lidah kot..hehhe
===========================end================================


nie mama bubuye copy and paste dr web anis



for the first time... setelah di tunggu2 di bincang2..
di tolak di tambah ribut petir
maka terlahirla contest ni..
yippy..hehe.

contest ni psl haiwan ye.. cam kucing ke rabbit ke..
tp mesti pastikan dorang beraksi awesome and gorgeous k..
tak kisahlah cam mana pon gayanya tu.. as long awesome.. :)

k ni syarat2nya plak..:

1. korang follow blog FOF and SHE WINTER
bukan pe.. sng tok tau update psl contest ni...
tol x? tp klu xmau. pon xpela.. its ok..
tidak memaksa korang memfollow...

2. like fanpage ni: SINI

3. letak tajuk entry tu "Contest Gaya Awesome"

4. korang letak banner atas tu kat blog korang and linkkan ke blog FOF
then letakla gmbr2 pet korang yg comey2 tu..
korang nk letak byk2 pon boleh.. tp nnt FOF and SHE WINTER akan pilihla
yg mana lgi awesome.. k?

4. then tinggalkan url korang kat bhgian comment k?

hah lgi 1, kalau korang nak tag spe2, tag la..
xwajib pon :)

tu je. senang jekan?? hehe..
mehla reramai join ye contest yg tak seberapa ni..

closing date: 26 ogos 2011 (11:59 pm)

Sunday, August 7, 2011

hepi sunday!!









korang pk apa agak2 nya budak2 ni buat harini erk?..hehe


Bubuye tido kt meja makan...sini sedikit tersembunyi n adik2 dia tak leh nk kaco dia tido..sbb tuh dia suke tido sini



Shiro anak manja mama bubuye...tido sebelah lap mama bubuye sementara mama bubuye lipat baju..


Nomel tido atas cat tree...




Mieko?? dia memang suke tido kt port paling empuk..WAJIB tido atas sofa or bantal ....



p/s : saja amik gambar dr cat nip pillow yg mama bubuye and auntie farah jahit ritu..hehe

Saturday, August 6, 2011

Nomel 2nd vaccination and Mieko 1st vaccination

Tempat: HVC Bangi.
Masa : kol 10 mlm
Berat :

Nomel(before) = 0.7 kg
Nomel(after) = 1.4 kg


Roxy Ichimiko jr(current)= 1.2 kg


Nomel n mieko sgt takut utk jumpe dr...Nomel sgt takut sampai pucat2. Mieko pula begitu garang sampai terkeluar bebelan ala2 minah jepun tak cukup siap sementara dr joe amik suhu badan nya.. malam tuh, both dr Nurul n dr Joe yg in charge. memula dr Nurul check n jab Nomel sambil 'pembantu' kecil dr nurul yg comel dan botak 'tolong' dr nurul..haha..comel anak dr nurul. selepas itu, dr joe pulak yg takeover. dia sempat mengajar mama bubuye cara2 bg makan pill sbb balik nanti, kene ng budak2 ni mkn ubat cacing selama 2 hari. Dia check n jab mieko.. mieko sgt garang masa dr joe nk amik suhu...apatah yg dibebelnya..


di saat mama bubuye tulis post ni, mama bubuye br je lepas bg budak2 tuh mkn ubat cacing..

baru je lepas piap si shiro sbb cubaan curi mkann atas meja...adui..macamlah aku tak bg makan..bubuye? mana tah budak malas tuh...

Friday, August 5, 2011

Shiro sayang...









Shiro sayang...


mama ingat lagi saat2 mama bawa kamu balik. memula mama tak nak sebab Bubuye tak pernah suka kucing lain..
Namun..atas desakan auntie farah dan papa kamu, akhirnya ptg tuh, kamu menjadi anak bulus kedua mama...
sepanjang perjalan balik ke sunway, kamu duduk dia dlm pelukan mama(sedap kene peluk dalam aicond laa ni).


.auntie fara kamu sepatutnya menjadi mama kamu menamakan kamu shiro walaupun kamu bukan lah putih sepenuhnya ..shiro == putih
hari pertama kamu di rumah..kamu takut2..suara pun comel sangat..muka kamu comel..bubuye cium2 kamu..bubuye terus menerima kamu even sebelum ni dia sangaatttttlah banyak songeh..kamu lari2..takut kene ngap ngn bubuye ke?

3-4 malam..mama terpaksa selalu mengurungkan kamu dlm bilik air untuk mengtoilet trainedkan kamu.. walaupun 1st week kamu ada fail, tp sejak itu kamu dh pandai..

kamu sangat manja dgn bubuye..bubuye selalu cube gonggong kamu namun dia tak pandai..bubuye sentiasa menjaga kamu..sayang betul bubuye kt kamu dan kamu begitu manja dengan bubuye. comel sungguh kamu berdua waktu itu.


namun....

mana peginya budak comel itu??


apa dh jadi dengan dia? knp kamu ni macam kene sumpah je..muke lonjong,tak hensem langsung...(jgn maree aa)..haha kenapa nakal sangat kamu nie.kamu memang sgt penakut tp bila dgn mama kamu sgt nakal..kenapa panjat tingkat atas tuh oh shiro mama? tau tak BAHAYA...mama buka sikit sbb nk ada udara segar masuk..demi kamu dan bubuye, mama tak buka tingkap besar selalu. tp tingkap atas kena la buka...tp kamu degil..panjat sana sini..klo jatuh harituh macam mana..mama ada 1 shiro je tau...kamu tau tak mama dh nak menangis dh bila tahu kamu di tingkap atas tuh..isk..mujur papa kamu ada untuk tolong tarik kamu turun..kalau mama sorang2, mau tak mama dh meraung..shiro..shiro...jangan bikin jantung mama sakit tau...mama sayang kamu....

kelmarin kamu panjat lagi tingkap atas..mujur mama dh totally tutup semua tingkap demi keselamatan semua...tp kamu degil..nk panjat..dh lah panjat tinggi2, lepas tuh nak turun mintak org tolong pulak,,haa..lantak laa kamu..biar kamu turun sendiri...mujur laa kamu jatuh atas sofa...tp, sepanjang proses kamu nk jatuh..habis rel langsir dgn langsir2 mama tercabut..adui...sabar2..dibulan puasa kene sabar walau dh ilang sabar dgn budak degil nie....shiro..shiro..


namun..yg menyebabkan mama syg kamu..kamu pandai pujuk mama balik..kamu pandai erk.... kamu suka duduk atas lap mama or kamu gesel2 kt kaki or tgn mama..kamu buat muka comel..pandai kamu aa..





shiro mama..tolong jgn nakal2 sangat yer syg...


Thursday, August 4, 2011

tsunami nomelroxyichimieko melanda

berita tergempar!!! tsunami melanda lagi! panjang kan nama tsunami baru ni.. tsunami ni telah melanda di rumah mama bubuye. kedatangan tsunami ni memang dh dijangka cume tak sangka sehebat ini. habis tisu-tisu berterabur merata2. Cotton bud yg masih banyak dalam pack yg asal habis berterabur sana sini..ada kesan gigitan di hujung sesetengah cotton bud itu. dh laa byk lagi..tak pasal2 kene buang..masuk nie dh pack ke 2 dh cutton bud yg tak diguna terbazir begitu sahaja.... majalah rapi mama bubuye dh hancur muka depannya..pun ada kesan gigitan. tsunami ni berlalu begitu pantas sampai mengganggu mama bubuye nk sambung tidur selepas sahur. laju betul ..dgr bunyi loceng amaran..klinng..kling.kling..tau2 dh mama kene langgar..adui....

budak nomel ngan mieko nie asyik2 lari2..asyik main2 je...cube tidurkan derang...dh layan...si mieko ni dulu masa memula dtg sukee noo dok atas lap or tido sebelah..skang dia dh jadi macam nomel dh...adui.....habis karpet + langsir + alas meja budak2 ni kerjakan...adui.....


nomel..muke je comel....tp....


budak roxy mieko nie memula je manja..skang nie manja lagi tp......

.....Namun...

.....ada juga......


yg baik sikit kt umah ni......



yg ni tak laa baik mana...nakal sanagt yg nie......nanti mama bubuye update tahap kenakalan budak nie..




yg nie yes sentiasa baik + diva + pemalas.........

Monday, August 1, 2011

muke budak2 nakal


Apa lu tengok2? ada utang kaa?

apa pandang2? ini gangster tau..

hihi..saya pengikut gangster je...apa gelak2..wa gangster tau!




Inilah muke budak2 nakal..cer teka apa derang tengah buat time nie??? muke chenge kan?kan?hahaha..ni lah wajah budak2 kelaparan tak cukup makan...sebenarnya bukan mama bubuye kedekut tak bagi makan..tp sekali sekala dapat wetfood, macam pelarian baru dapat makan je budak2 berbulu ni...

agak apa lah yg nomel ngn roxy dok kutuk tuh kan?



gambar hiasan.......bubuye kesayangan mama bubuye...