This blog is about Bubuye and her lil bro and lil sis.

Wednesday, October 26, 2011

Monday, October 17, 2011

Shiro After Tiada Balls





Nie gambar2 yang mama bubuye snap mlm selepas shiro kehilangan satu-satunya mahkotanya(hahah--gelak jahat hokey...) ....masa ni Shiro masih di awangan lagi nie...jalan pun kengkang n senget2..hahaha..memandangkan ini kali ke 2 kami menjaga kucing after spay/neuter..so tahap kerisauan xlah risau sgt..sebab masa bubuye dulu lagi teruk nak jaga sbb bubuye ada belah2 kt perut n ada jahitan...Shiro xde....
Tapi perasaan seriau tuh tetap ada lah sbb still berlakunya proses operate tuh kan.....haha..even dia jantan yang macho, ekceli, dia ni kategory kucing lap(sukee dok atas lap org..tp bukan sume org tau...lap mama dia je kot...haha)...

As usual, bila dia dh terasa sedar 90% kot, dia mencari2 mama dia lah.....just nk melese or nak ngadu laa kot...sepanjang mlm mmg dia tdo sebelah lap mama dia...bila mama bubuye gerak pi toilet / dapur sat je..dia dh mula bebel mencari2...mengalahkan Bubuye laa kamoo ni...




haishh..dh tido kangkang dh masa nie....nk kasi space lagi..kang dia tersedar..sbb tak nk dia gerak2 byk..mama bubuye pun xleh gerak2 sgt..isk..isk


see?? mama bubuye nak gerak macam mana??


aik..baru hilang balls dh jadi aww ke????

Sunday, October 16, 2011

eee..banyak nyee sampah



Nomel : ei..apa ni mama dlm handbag mama ni..isk...isk...mama ni pemalas laa...byk betul sampah sarap...ni resit apa ni mama? ni tisu ni dh pakai ke blum..tisu? besh2..byk tisu ni

Mama : oi....ko jgn nk main ngn tisu tuh..dh laa mama ni mls nk beli tisu..mama rebat auntie farah punya je ni

Nomel : mama ni...kita org pompuan, kene laa kemas2 sikit..isk ..isk..bersepah2 handbang mama...



Mama: yo lah..ayu sgt laa wak tuh kan? yang pi gobek2 handbang mama kenapa...kang abes bersepah umah dengan kertas/ tisu yang kamu amik dr handbag mama..pastuh kamu ajar si mieko cara2 nk menggobek hanbag mama ye

Mieko: mieko budak baik laa..mana ada nk kacau2 handbag mama..
Mama : yer laa..baik sgt laaa awak tuh

MIeko: mieko comel n baik laa mama

Tuesday, October 11, 2011

adopting a cat (pengalaman mama bubuye je)





huhu...ckp bab adopt meng adopt ni, selalu org ckp derang nk adopt kitten..
macam sbb derang bg..dh besarkan derang dr kecik lah etc..bg mama bubuye, masing2 ada sbb masing2..yer tak?

mama bubuye tak suke kucing dulu..bukan tak suke ..tapi sbb asik gatal2 je bila ada kucing..so memang xsuka ada kucing kt rumah laa.....tp last2 jiran bwh rumah bg minah comot ni after 1 week foster minah ni....anak dia jumpa kt kolej, so semenata nk ada new puppy, dia foster di comot nie sekejap..bila dh ada puppy baru(nama nya coco..seekor shih tzu)..auntie ni bg pada mama bubuye..kene lak masa tuh papa bubuye + uncle ap(adik mama bubuye) ada kt umah..apa lagi..mmg trus amik laa...



putih je kan dia masa nie????after 1 year +++???dh macam milo xkaco bebetul dh..jgn mare aaa Bubuye



.hurm, mama bubuye dulu pun sll bila bukak petfinder or forum, musti nk adopt kitten..masa tuh mama bubuye baru ada bubuye sekor je..so kekononnya nk kasi kawan laa...selalu bila kol n dh jnji...musti xjadi...isk..isk


last2 mama bubuye tanpa plan apa2, teradopt mamat Shiro gedik ini kt pets pow wow mines bulan 4 harituh. serious mmg xplan. masa tuh bubuye dh dia spay. n masa tuh juga auntie farah n papa bubuye memang beria2 nak mamat shiro gedik ini sbb masa tuh serious dia sangatlah comel(sorry laa Shiro, ini realiti..kamu xsecomel dulu ok....)

then..here comes the realiti....masa 1st adopt bubuye dulu...sgtlah senang..masatuh dia dh umo 5 bulan..dh pandai kt mana nk poo n pee..dh behave...she NEVER panjat meja makan (sekali je selama dia dgn kami, itu pun sbb dia terbau triple H williams..hampeh tol)..

but having shiro with us.adei...baru terpk nk kene train dia..nk kene ajar dia etc..haa..mungkin ada yg kata, adopt je la kitten yg dh litter/ toilet trained..yaa....blh je nk adopt, tp tak semestinya di environment yg serba baru, derang reti n tahu semuanya ok....



bubuye adalah toilet trained cat..so mmg kami plan nk train shiro macam bubuye laa...hurm...2 ari kene kurung dlm toilet...akhirnya dia dibenarkan main dgn bubuye...yes, masa tuh mmg asyik kene standby jadi cleaner part time...tp kesabaran itu penting...shiro fail adlah 2 kali kot..tp pas kene kurung berkali2..dia dh ok dh...


and baru hari ke 2, dh dia mula masuk DALAM sofa, diulangi dalam SOFA ok...adei...apa lagi..terpaksa lah mengorbankan kain bawah sofa tuh demi mengeluarkan budak nakal ini...shiro..shiro....

then comes time utk train dia supaya dia tak panjat2 meja, tak kacau org makan(mama bubuye fail part ni)...smpai ke besar dai tak 'di sekolahkan'..tak macam bubuye langsung...

1 month ++ later, masa mkn2 kedai kak g, adik kak g(nama je kak g, tp pangkat makcik dgn mama bubuye..hehe)....tunjukkan si tabby kecik sekor..asalnya amik dia as temp fosterer..kak g awal2 lagi bg dia nama as nomel sbb dia kecik n comel masa tuh..mmg niat nk train dia b4 bg pada adopter....bawa pergi jumpa vet, vet kata mujur dia dh pandai mkn minum...so xperlu risau...poo n pee pun dh reti....as usual, kene jadi partimr cleaner macam masa ada shiro balik..adei...tp nomel sampai sekarang, klo pee, mesti kt lubang air..bagus laa minah tabby ni.....last2 makin syg, xjd bg pada org.....


masa kami adopt mieko, mujur dia mmg indoor cat...so tinggal kene proses yg sama macam amsa amik shiro n nomel(kurung n lepas..hahahha)..sbb mieko ni lahir2 mmg dh dlm rumah....

nie blum lg kita ambil kira kucing yg ada special need tau....(yg sakit etc)..mama bubuye xde experince pasal ni....tp adik mama bubuye pernah adopt kitten yg penuh kurap..haha
as usual, mmg akan kene jadi part time cleaner sbb si tecit nie tak pandai poo n pee di tpt yg sepatutnya...adik mama bubuye sapu minyak gamat kt budak tecit ni tiap2 hari..lumur 1 badan....haha...in 1 weeks, kuping2 dh tertanggal dh


nama saya BOBO laa


last week, kami hampir2 terlanggar si mamat itam ni...kira kucing remaja lah kan....mujur tak terlenyek..he seems like indoor cat sbb dia macam tak tahu yg dia xsepatutnya dok baring lepak2 tgh jalan..bahaya nak oi..pk ada yg tercedera..tp ok je la...mkn minum ok...n well behave....manja....mmg sesuai jadi indoor cat....dia tahu kt mana dia xsepatutnya pergi(dia xpi dapur tau)..adopter. bakal adopter dia xyah riso laa..mamat ni mmg based on apa yg kami nmpak(2 hari je dia dgn kami..)sgt manja..makan nk berteman..adui syg......mama doakan kamu jumpa adopter kamu..sementara ni, kak adia umi-e(kak e laa)...yg tlg kami foster...tengs2 byk2 tau kak...

so, as a conclusion, adopting a cat bukan senang terutama klo nk adopt kitten...byk nk di pk..memag ada org kata amik je laa yg dh di train..haa..tak semua kucing sama yaa...kitten nie kita kene byk bersabar..tak macam klo adopt kucing yg dh remaja gitu..tp, lg sekali, tak semua kucing sama ok......kucing remaja most of it dh tahu kegunaan pasir...dh tahu poo poo n pee..n kebnyakan dh behave...nie my experince laa..harap otai2 blh tambah2 yaa...











Wordless Wednesday 12

Monday, October 10, 2011

Shiro kini tiada balls lagi..haha..sudah kene neuter


Dah agak lama mama bubuye tangguh nk neuter si budak shiro manja..cepatnye masa berlalu. terasa macam baru je kami adopt dia...


comel kan dia masa ni..comel kan?tau2 dh mula on heat dh budak comel ni



mula2. kita kene kurung budak shiro ni.....biasalah, dia mula buat muka pelik..almaklumalah. pes time kene kurung sekor2. selalunya, musti kakak bubuye dia teman...haha..masa ni dia cuba keluar..b2 this dia dlm blik..boleh pulak dia golek2 dlm carrier sampai dgn carrier2 tergolek sampai ujung katil..masa ni pun ada cubaan golek2..last2 mama bubuye letak atas lantai..

ini lah kakak kesayangan shiro...muke tak puas hati sbb mama bubuye kurung shiro


kami neuter shiro di honey? kenapa honey? sbb adik2 ku yg 2 org di ukm(adik betul and adik angkat laa kiranya iaitu auntie farah n auntie syana) nk tgk live proses meng neuter ini and honey sgtlah dkt dgn ukm kn
masa kt honey...satu kali lagi amik gambar mamat hensem ni..musti dia tertanya2, kenapa rini mama n papa bawa dia ke sini kan?kenapa ada kedua2 auntie dia skali kan?ahahhaha



masa tgh timbang..baik laa pulak budak ni..(kejap je)..alamak.berat shiro dh lebih 4 kg!!!adei...mama pk kamu bwh 4 kg..so rege mebi akan lebih rm70 laa ni...isk..isk..dh besar kamu ni rupany2....isk..isk


shiro dh 'pengsan' masa ni..dr nurul kata dia bukan 100% pengsan..ini proses nya...sedikit 16SG yaa gambar2 selepas ini...





the balls

hurm.....nnti mama bubuye update gambar hari selepas kene neuter ya...manja betul budak ni mlm tuh..tak nk lepas mama bubuye langsung..nk tido atas lap mama lah, nk tdi sebelah mama laa..isk..isk..isk...


mieko mulaa laa jeles tuh..hahaha


so..dgn ini, maka, shiro dh selamat di neuterkan

Sunday, October 2, 2011

Pet Tag Kami :) :)









Mama kami dh pakaikan kami dengan pet tag kami..hurm... Bubuye + Nomel + Mieko dapat kaler pink and Shiro kaler biru... :) :)



Model no 1--> Bubuye



Model no 2 --> Shiro



Model no 3 --> Nomel


MOdel no 4 --> Roxy Ichimieko Jr