This blog is about Bubuye and her lil bro and lil sis.

Tuesday, October 11, 2011

adopting a cat (pengalaman mama bubuye je)





huhu...ckp bab adopt meng adopt ni, selalu org ckp derang nk adopt kitten..
macam sbb derang bg..dh besarkan derang dr kecik lah etc..bg mama bubuye, masing2 ada sbb masing2..yer tak?

mama bubuye tak suke kucing dulu..bukan tak suke ..tapi sbb asik gatal2 je bila ada kucing..so memang xsuka ada kucing kt rumah laa.....tp last2 jiran bwh rumah bg minah comot ni after 1 week foster minah ni....anak dia jumpa kt kolej, so semenata nk ada new puppy, dia foster di comot nie sekejap..bila dh ada puppy baru(nama nya coco..seekor shih tzu)..auntie ni bg pada mama bubuye..kene lak masa tuh papa bubuye + uncle ap(adik mama bubuye) ada kt umah..apa lagi..mmg trus amik laa...



putih je kan dia masa nie????after 1 year +++???dh macam milo xkaco bebetul dh..jgn mare aaa Bubuye



.hurm, mama bubuye dulu pun sll bila bukak petfinder or forum, musti nk adopt kitten..masa tuh mama bubuye baru ada bubuye sekor je..so kekononnya nk kasi kawan laa...selalu bila kol n dh jnji...musti xjadi...isk..isk


last2 mama bubuye tanpa plan apa2, teradopt mamat Shiro gedik ini kt pets pow wow mines bulan 4 harituh. serious mmg xplan. masa tuh bubuye dh dia spay. n masa tuh juga auntie farah n papa bubuye memang beria2 nak mamat shiro gedik ini sbb masa tuh serious dia sangatlah comel(sorry laa Shiro, ini realiti..kamu xsecomel dulu ok....)

then..here comes the realiti....masa 1st adopt bubuye dulu...sgtlah senang..masatuh dia dh umo 5 bulan..dh pandai kt mana nk poo n pee..dh behave...she NEVER panjat meja makan (sekali je selama dia dgn kami, itu pun sbb dia terbau triple H williams..hampeh tol)..

but having shiro with us.adei...baru terpk nk kene train dia..nk kene ajar dia etc..haa..mungkin ada yg kata, adopt je la kitten yg dh litter/ toilet trained..yaa....blh je nk adopt, tp tak semestinya di environment yg serba baru, derang reti n tahu semuanya ok....



bubuye adalah toilet trained cat..so mmg kami plan nk train shiro macam bubuye laa...hurm...2 ari kene kurung dlm toilet...akhirnya dia dibenarkan main dgn bubuye...yes, masa tuh mmg asyik kene standby jadi cleaner part time...tp kesabaran itu penting...shiro fail adlah 2 kali kot..tp pas kene kurung berkali2..dia dh ok dh...


and baru hari ke 2, dh dia mula masuk DALAM sofa, diulangi dalam SOFA ok...adei...apa lagi..terpaksa lah mengorbankan kain bawah sofa tuh demi mengeluarkan budak nakal ini...shiro..shiro....

then comes time utk train dia supaya dia tak panjat2 meja, tak kacau org makan(mama bubuye fail part ni)...smpai ke besar dai tak 'di sekolahkan'..tak macam bubuye langsung...

1 month ++ later, masa mkn2 kedai kak g, adik kak g(nama je kak g, tp pangkat makcik dgn mama bubuye..hehe)....tunjukkan si tabby kecik sekor..asalnya amik dia as temp fosterer..kak g awal2 lagi bg dia nama as nomel sbb dia kecik n comel masa tuh..mmg niat nk train dia b4 bg pada adopter....bawa pergi jumpa vet, vet kata mujur dia dh pandai mkn minum...so xperlu risau...poo n pee pun dh reti....as usual, kene jadi partimr cleaner macam masa ada shiro balik..adei...tp nomel sampai sekarang, klo pee, mesti kt lubang air..bagus laa minah tabby ni.....last2 makin syg, xjd bg pada org.....


masa kami adopt mieko, mujur dia mmg indoor cat...so tinggal kene proses yg sama macam amsa amik shiro n nomel(kurung n lepas..hahahha)..sbb mieko ni lahir2 mmg dh dlm rumah....

nie blum lg kita ambil kira kucing yg ada special need tau....(yg sakit etc)..mama bubuye xde experince pasal ni....tp adik mama bubuye pernah adopt kitten yg penuh kurap..haha
as usual, mmg akan kene jadi part time cleaner sbb si tecit nie tak pandai poo n pee di tpt yg sepatutnya...adik mama bubuye sapu minyak gamat kt budak tecit ni tiap2 hari..lumur 1 badan....haha...in 1 weeks, kuping2 dh tertanggal dh


nama saya BOBO laa


last week, kami hampir2 terlanggar si mamat itam ni...kira kucing remaja lah kan....mujur tak terlenyek..he seems like indoor cat sbb dia macam tak tahu yg dia xsepatutnya dok baring lepak2 tgh jalan..bahaya nak oi..pk ada yg tercedera..tp ok je la...mkn minum ok...n well behave....manja....mmg sesuai jadi indoor cat....dia tahu kt mana dia xsepatutnya pergi(dia xpi dapur tau)..adopter. bakal adopter dia xyah riso laa..mamat ni mmg based on apa yg kami nmpak(2 hari je dia dgn kami..)sgt manja..makan nk berteman..adui syg......mama doakan kamu jumpa adopter kamu..sementara ni, kak adia umi-e(kak e laa)...yg tlg kami foster...tengs2 byk2 tau kak...

so, as a conclusion, adopting a cat bukan senang terutama klo nk adopt kitten...byk nk di pk..memag ada org kata amik je laa yg dh di train..haa..tak semua kucing sama yaa...kitten nie kita kene byk bersabar..tak macam klo adopt kucing yg dh remaja gitu..tp, lg sekali, tak semua kucing sama ok......kucing remaja most of it dh tahu kegunaan pasir...dh tahu poo poo n pee..n kebnyakan dh behave...nie my experince laa..harap otai2 blh tambah2 yaa...











5 comments:

  1. alahai kesiannya si mamat itam tu mujur tak pape..harap budak itam tu cpt dpt keluarga baru :)

    ReplyDelete
  2. tuh lah....mujur tak kene lenyek..dia macam tak tahu yg jalan raya adalah tempat bahaya

    ReplyDelete
  3. rina, bubuye tu bulu panjang kan? dia spesies himalayan rupanya.. bukan spesies siam biasa.. siam biasa bulu pendek.. congrats, next time register under himalaya tau kalau masuk bertanding.. ehehehe

    ReplyDelete
  4. hafiz, masa show dia samada bulu pendek or panjang...klo compare...yg lelain bulunya lagi panjang...macam mieko laa...bulu dia blh tahan panjang..hehe

    ReplyDelete
  5. aniz, gelap la fur uye bila dah besor...marking point jugak ya siam neh...makin cantik berkilat

    ReplyDelete