This blog is about Bubuye and her lil bro and lil sis.

Wednesday, November 23, 2011

Nomel sayang


Minggu ni mama bubuye tetapkan minggu nk manjakan nomel lebih2....kenapa minggu ni je? minggu lain2 tak sayang nomel ke?????

Nomel nie lain sikit...dia tak suka di gomol2...dia hanya nk manja kejap2 je..pas tuh dia blah macam tuh..pi sakat mieko or manja2 dengan bubuye..sebab tuh mama bubuye nk tetapkan minggu nie Nomel nak ke tak nak, dia kene menerima gomolan dari mama bubuye.....mama bubuye tak nak dia terasa macam kami xsayang dia..bukan tak sayang..tapi memang susaaaaaaaaaah nk dapat gomol2 dia....

Bagi mama bubuye, Nomel adalah umpama survivor..kenapa? dia di tinggalkan ibunya ketika dia blum berumur 1 bulan. After 5 days merempat di gerai makcik mama bubuye, papa bubuye decide nak foster nomel. Mama bubuye pada mulanya tak setuju, tapi bila pikir bab kesian, bawak balik jugalah dia masa tuh. masa tuh Nomel kecik sgt. Makcik mama bubuye cakap, nomel sangatlah behave. Dia makan je apa yg makcik mama bubuye bagi. Dia tidak pulak mengiau2 meminta2 makanan dari pelanggan lain.


1st time jumpa Nomel. Mama bubuye terus amik gambar utk di post kan for adoption...

video ni mama bubuye rakam kekononnya utk cari adopter....



hari ke 2 bersama kami..

masa ni sesi perkenalan dgn abg shiro n kakak bubuye...



after a week Mama bubuye adv Nomel utk adoption...tak de sapa nk nomel... :( :(

One day, mama bubuye upload latest image Nomel (after 1 week tuh)..mama bubuye letak gambar2 ni..





Berebut2 orang call n email nk adopt Nomel..Siap ada satu kes tuh kata Nomel tuh macam kucing dia lah, ayat macam menuduh kami amik kucing dia..Hello..maaf yaa...mmg kami cnfirm dia ni tak bertuan sbb ibunya mmg penyewa tetap gerai makcik mama bubuye and mmg makcik mama bubuye yg dok bagi ibunya makan..and mmg makcik mam bubuye yg dok tengok 2 dia sejak dia di lahirkan sampailah ibunya tinggalkan dia..

Namun..... Makin lama, mama bubuye makin sayang denagn Nomel. Terasa tak nak lepaskan dia kepada org lain...



tengok Bubuye n Shiro macam blh menerima kehadiran dia....makinlah mama bubuye tak sanggup nak bagi nomel pada org



selama mama bubuye jaga Nomel, sekali je Nomel demam....masa dia demam pun dia tak banyak songeh..dia hanya minta untuk di belai n tido atas riba mama bubuye je.

Kini nomel dh ada adik..nama adik nomel adalah Roxy Ichimieko Jr.........Kini, Nomel sgtlah kamceng + ngam denagn Mieko...tak boleh dipisahkan..........



Tup..tup...tup....dh nak 6 bulan nomel bersama kami...ini gambar nomel yg terbaru...


Wednesday, November 16, 2011

kotak misteri....




Last week mama bubuye ber soping kt mydin usj. hurm...soping hari sabtu, so no plastic bag laa kan....as usual, papa bubuye akan amik kotak utk isi barang2 soping.

Sampai di rumah, memang dh jadi rutin merangkap hobi semula jadi mama bubuye meng repack barang2 masuk dlm fridge or bekas masing2. memang sibuk2 laa masa ni....hanya fikir, syiok tgk dapur kembali ada barang2.


inilah kotak yg kini dh kosong.. owh, dh kosong rupnya..so mama bubuye pi ke belakang nak mengrasmi downy yang baru di refill...waa...tak sabar sungguh mama bubuye kan? hehheheh...settle menekan button 'Start" pada washing machine, mama bubuye pk nk letak kt atas lantai lah kotak ni so that bubuye dpt masuk n main2 dgn kotak ni....


tengok-tengok dah ada 1 sengal di dalam kotak ini.....


Guess who?????


hint?

dia sekor budak kedekut...and drama queen

haa..queen --> pasti bukan shiro.....

sapa yang paling kedekut??


Mama ni..mana ada Mieko kedekut......Ini kotak miko tau..mama kakak Bubuye muat..


Aduhai budak roxy ichimieko jr ini....rasa nk picit2 je muke ngada2 dia ni...




kenapa mama cakap saya kedekut + drama queen..mieko macam tuh ke???



kamu apa2 pun memang kedekut..buktinya....





p/s: Mieko suke berebut selimut dengan mama bubuye...punyalah keras hati budak mieko ni, end up dia tido atas mama bubuye bila mama bubuye pakai selimut itu..janji dia dpt landing atas selimut tu..hukhuk

gambar hiasan kali ini :-

Bubuye masa zaman remaja..masa ni dia muat lagi ni main2 bawah sofa ni..kini.....jgn ditanya yaa..

Monday, November 14, 2011

Sapa punya kerja nie!!!(ver 2.0)

Penat tau mama kemas umah..mama baru je pi sidai baju, alih2...


habis karpet tunggang tebalik! penat2 mama lipat baju, sampai tonggang terbalik baju2 tuh!!
bantal2 pun dh tertunggang.....


nak marah..tp tetaw sapa punya keje......masa mama bubuye snap gambar ni, masing2 kekononnya tgh bz buat benda lain


Bubuye tgh groom badan kt cat tree


Shiro tgh rehat2 sambil pandang roxy

Nomel kekononnya baru bangn tido n groom badan

roxy pulak buat muke tak bersalah





agak2 sapa punya keje lah ni....


sabo je laa

Sunday, November 13, 2011

Parut 'berperang'

Mama bubuye tiap2 2 week kene pergi 'berperang'. Semalam pun terpaksa 'berperang'..hahah...rasanya ada yg dh paham..ramai juga mummy n daddy meow turut berperang dgn anak2 bulus masing kan? haha..berperang == mandikan budak2 berbulu..kenapa mama bubuye guna istilah berperang..mama bubuye harap mummy n daddy meow paham kenapa....tak de ungkapan yg blh di katakan..ceeewaaaah..hahahha....

alkisahnya....budak2 busuk dh makin busuk..last time mandi tah bila..pastu bawak vaksin, so kene tungu at least 1 week...di sebabkan mama bubuye xtahan aroma sekor2 yg busuk...semalam mama bubuye amik keputusan nk mandkan semua...


As a result .....




haish.....tetaw sapa punya hasil keras tangan lah ni. kt lengan jgn nk kata lah....isk..isk..tak pe..mama bubuye xkisah berperang, asalkan budak busuk kini dh wangi...hehhe

Thursday, November 10, 2011

Shiro Majuk part 2

After seharian merajuk.....

Mama...boleh tak mama janji dengan shiro pas ni??



Mama Bubuye : janji apa sayang?

Shiro : janji tau jgn manja2 kn sgt budak busuk kecik 2 ekor tuh,
Kenapa??????
Shiro suke teman mama tgh tv sambil mama peluk Shiro..

Shiro suke tido kt lengan mama..suke mama usap2 shiro..

Shiro suke melese2 kt mama....aman je....

Klo mama kasi can kt budak busuk dua ekor tuh..musti tak aman..


Janji erk mama?

Mama bubuye : Byk laa janji. mana leh berat sebelah..semua mama syg sama rata
Shiro : kakak bubuye baik..budak busuk 2 ekor suke kaco2 shiro laa mama....


gambar hiasan :

cer teka.sapa kt bawah sofa itu??

|
|
|
|
|

|
|
|
|

|
|
|
|

|
|
|
|

|
|
|
|


|
|
|
|

|
|
|
|

|
|
|
|
V




tada....

Tuesday, November 8, 2011

Wordless Wednesday 14(Cari haiwan tersembunyi..)



Jumpe tak??

Shiro Majuk part 1










hurm...memang anak berbulu mama bubuye yg sekor nie lain sikit manjanya..tak seperti yang lain2. ke mana je mama bubuye pergi, mesti dia ada..klo mama bubuye tgk tv, dia mesti nk dok atas lap mama bubuye

or tido sebelh mama bubuye. klo lipat kain pun nk jugak dok atas lap kita.


.adui dia memang dari kecik samapi laa ni, makin menjadi2 manjanya. mengalahkan adik2 dia n Bubuye sendiri.




Last raya haji, mama bubuye tinggalkan derang kt rumah as usual with food n enough air..alah, 3 hari je pun. Balik2 je cuti, hurm..mmg bau semerbak sbb skang derang makan proformance...mmg poo berbau sikit. elok jee poo derang bersusun tepi dinding ats lantai toilet. haha...


as usual lah..mamat nie sepanjang mlm isnin till selasa tgh hari jugak majuk dgn mama bubuye. jenuh laa kita pujuk2..eleh, blh pulak buat muke cenge dia tuh...iskk....geram betul dgn budak bobok ni(kak sheikin panggil dia bobok..kenapa erk?)...

alhamdulillah..setelah sesi memujuk selesai, baru lah dia mau manja2 dgn mama bubuye balik..i am glad that my shiro is back..heheh..buhsan pulak tak gaduh2 ngn shiro..


mama sayang kamoo semua laa


Lots of Love,

Mama Bubuye