This blog is about Bubuye and her lil bro and lil sis.

Monday, November 26, 2012

mama bubuye pemalas

Salam all, apa khabar semua?? uhuk..uhuk, penuh pulak sawang2 dalam blog ni. dah bersawang rupanya2.. lama sungguh mama bubuye tak update blog. Bukan apa..masih sedih dalam hati bila tengok gambar2 muk muk. Dia dah pergi buat selama2nya. Namun mama bubuye tak pernah rasa kesal sebab mama bubuye dah cuba sedaya upaya jaga dia and bagi dia sepenuh kasih sayang. We love you lil muk muk.

back to our main topic.. mama bubuye terasa berat n malas nk update blog lately. Why?? dunno??? haha .. yesterday, after having a nice dinner at my aunt's stall, we bought some durian.. waaa..besh kan??kan??
sampai je kat rumah, 2 sengal dah mula ter cium2.. haa...mula laa derang menggila..Nomel and Mieko pantang sungguh dengan bau durian. Fav mereka... tentu ada anak bulus2 kwn mama bubuye di sini pun macam sengal 2 ekor ni kan???

Time nak mkn durian serious tak aman. Sibuk je derang nak tumpang sekaki..bukan sekaki tau, berkaki-kaki. marah ni. Adui. Teringat dahulunya Mieko kureng sikit dengan durian until 1 day, we bought some kilos of durian from kak Shahrul Anum. Masa tuh order through mami Ana Lewis :) :).. banyaaaaaakkkkk sungguh lulian yang kami dapat....waaa...waaa...waaa....... rina pi gatal2 calit sedikit durian kt mulut Mieko. Till now, dia jadi hantu durian. Dengan biji2 dia nak makan...haishh......

nie tak sabar nk mkn durian lg. Tengah musim ni...haaa..... dok rajin2 usha2 fb kak shahrul nie... nanti klo dh ami..mama bubye update pasal lulian lagi..heheheh

gambar hiasan: bubuye n shiro zaman dolu2




Monday, October 29, 2012

Gash Bell Muk Muk

Alkisahnya pada hari raya qurban tempoh hari, mama bubuye ter rescue budak tecit ni.. haishh... kesian tgk dia..penuh semut dekat dia. dgn bau busuk nya tak payah ckp laa..busuk dia macam busuk Bubuye dolu2..haha skang Bubuye dah wangi tau.  Kecik kan dia??

 












Dia asik miow2... Menurut opah mama bubuye, dh semalaman dia macam tuh..Opah mama bubuye pk, ibunya ada bersamanya. rupanya2 dia sekor2 je...alololo...syian laa pulak. Settle tang rescue dia, pk nk feed dia...haishh..kg, mana ada susu..nk cari susu kambing, kim salam laa...mujur mmg plan nk balik petang tuh. So gamble je laa bwk dia balik.

On the way nak balik, ngam2 sampai hentian seberang perak kot namanya(ala..between kk dgn ipoh tuh)...tetiba motor viper kete mak mama bubuye rosak... siap ckp kt si tecit ni,minta dia doalah ujan benti and perjalanan kami di permudahkan.








Alhamdulillah, hujan berhenti. Cuma jln masih basah je. Perjalanan kami di teruskan. Sampai di Manjung, dh agak lewat. Esok je laa cari susu utk budak tecit ni. Malangnya kt pet shop di manjung(idok laa mama bubuye pi semua)..tak jumpe pun brand pet's own milk... ada pun susu serbuk tah apa2 je brand nya. Bantai je la..asal budak tecit tak lapa...



Uncle Chomb nak letak nama budak ni Gash Bell, sempena watak anime yg mama bubuye baca zaman stadi dulu. watak ni berambut kucing macam budak tecit nie. Auntie farah pulak nk juga nama Muk Muk.. maka, jadilah nama budak nie Gash Bell MukMuk.


Panggil Bell je. Nnti klo adopter nak kasi nama lain, mama bubuye tak kisah. Asal dia hepi. Sapa2 yang nak adopt budak kecik ini, amatlah di alukan2. Buat masa nie, kene bottle feed dulu. So, kene ada masa nk bg dia minum susu laa.. klo ada ibu yg tgh menyusukan kitten lg besh...

harap2 kawan2 dpt share n shout pasal si tecit ni. Klo ada yg sudi, blh contact mama bubuye di 0123310098


Sunday, October 14, 2012

macaron mama bubuye tak menjadi

Aipe..rini mama bubuye nk bercerita pasal projeck mama bubuye last week.. Asik2 pasal sengal je kan..kasi can laa kat mama dia pulak..hehe.. bagi kawan2 yg tak beberapa kenal mama bubuye..mama bubuye sukeee baking..masak lauk2 nasi ai tak suke..tp tang kek, cupcake n apa jua manisan/dessert..i'm in :) :)

 selalunya, bila mengexperimen, belum pernah lagi xmenjadi... musti jadi...tuh yg mama bubuye suke...  heheh...mebi sbb minat..so even mama bubuye tukar sikit2 resepi, gerenti jadi...hehhe macam adik mama bubuye a.k.a mummy omey a.k.a aunti farah, kadang2 ok, kadang2 tak ok....


haaa..last wiken, mama bubuye try buat macaron..setelah mengkaji and meneliti cara2 nk buat + kumpul resepi, maka, mama bubuye pun try..

apa itu macaron??




Nampak besh kan??? mama bubuye pernah order macaron tapi org tuh buat tak sedap... not my taste..tak de rasa almond at all you...

So the result
1st attemp :- macaron mama bubuye naik tapi ada crack..memandangkan dh mengkaji..so ta8u laa kenapa ada crack..so..try lagi

2nd attemp: - ada yg jadi...tp ada jugak yg tak jadi..tak de skirt or kaki at all...hurm...terasa adunan musti terlalu cair..

memandangkan cuaca agak lembap...macaran susah nk membentuk shell....mama bubuye decide untuk stop mencuba untuk minggu ini..try minggu depan pula...


kenapa mama bubuye beria2? tak de..mama bubuye sllnya akan buat something untuk bg kt family yg nk kawin..asik2 kasi kek fondant or cupcake je..boring laa...so nk cari idea lain


so mama bubuye dh decide nk bg sugar cookies or macaron....
tgklaa this week...ikut mood...nnti mama bubuye update ...:P







Monday, October 8, 2012

cheeto a.k.a roxy ichimieko jr

Ingat tak budak ni masa kecik2??? 


Sapa nie??



Huduh kan perangai dia???
Dah besar dh budak ni...dh setahun lebih dh umo dia...

anak dara mama bubuye nie makin besar makin tak senonoh perangainya...

asal boleh je dia nk landing



view dekat sikit



inilah hasil kucing yang telah di kembiri...
manja
makin 'membesar'
sihat
 Mama bubuye kembirikan budak2 nie kerana mama bubuye tak mampu nk jaga byk2 klo dia beranak.... lagipun dok umah tinggi...ianya adalah untuk menjaga hubungan dengan jiran tetangga juga kerana sekali budak2 ni buat konsert saprano, mau tak tingkat bawah pun dengar... kan?? ianya juga dpt mengelakkan berlakunya kejadian spraying merata2 kerana amatlah susah untuk mama bubuye kesan..kebersihan kene jaga tau..

yaa..mieko adalah anak bongsu mama bubuye...eh..eh..salah2... ada 2 anak bongsu..omey pun di kira anak bongsu laa... budak2 berdua ni mmg akrab sungguh...
 



rasanya mmg anak2 mama bubuye nie semua tak senonoh kot.



Thursday, October 4, 2012

sengal no 3


Apa Nie????



Kasi dekat sikit






Kasi clear lagi





Inilah sengal itu :):)..memang sengal sungguh





Tuesday, October 2, 2012

Wednesday, September 5, 2012

Roxy Ichimieko Jr a.k.a Cheeto


Panjang kan nama budak busuk ni?? Kenapa busuk? busuk sgt ke budak nie? haa..korang tak tahu tahap busuk budak ni...asal dia nampak bubuye je, paksa bubuye groom dia. Then, jalan2 sikit, oo nampak abg Shiro, trus landing depan shiro paksa dia groom. Jenuh laa abg Shiro melayan kerenah dia sbb bulunya panjang dari abg Shiro.. Jenuh abg Shiro nak groom. Pastuh dia nampak Omey.. trus pi kt Omey paksa Omey groom dia...

beginilah rutin si cheeto. Mama bubuye panggil dia budak malas. Boleh je nak groom diri sendiri, tapi dia sukeeeee paksa org lain(kucing lain laa) groom dia..

Namun Cheeto sangatlah manja dengan yang lain2 + semua org. Dia mudah menyesuaikan diri. Derang sapa2 pun dia ok.

Last week, berlakunya satu peristiwa yang mama bubuye tak dapat maafkan diri mama bubuye. Tah macam mana, budak busuk ni terkurung dalam bilik master. Terasa semua dh keluar, tp macam mana, dia tersesat pulak dalam tuh. Dah lah bilik air tutup..adui..

Balik keje, sayup2 je dengar suara dia panggil mama dia...slow sgt.. Masyaallah, apalah cuainya mama bubuye. Terus check2 badan dia. Takut peristiwa Shiro berulang lagi. Shiro dulu pernah DI KURUNG dlm bilik yang sama sebab pakaikan spot on. habis tapak tangan dia penuh luka2 sebab cakap2 pinti bilik yang diperbuat dari kayu itu...adei.... Alhamdulillah, cheeto tak macam shiro. Tak de kesan darah2 pun.. Cuma dia menahan nk poo poo n pee dari pagi kot. Bukak je pintu, trus dia meluru ke toilet.




Malam tu memang mama bubuye perasan yang cheeto tak de suara...ada pun halus sangat. Jam 4-5 pagi dia kejut mama bubuye seperti memberitahu sesuatu. Mama bubuye layankan je la..dia hanay nak minum air je.

Esok nya, cheeto lemah.. Tido je,. Mujur auntie farah perasan yang cheeto panas sikit...nak kata demam teruk, dia still macam biasa..ada lagi part lari2. makan minum ok..cume kurang aktif dari biasa... Tak putus2 mama bubuye berdoa semoga dia sihat.

Belum pun sempat bawak pergi jumpa vet, cheeto dah menunjukkan reaksi positif. suaranya dah ok. Dia dah mula nak manja2 dok atas lap. Bdan nya dh tak sepanas semalam. Alhamdulillah. Agaknya dia demam sebab trauma terkurung kot. Ya, memang belum pernah dia terpisah dari abg n kakak2 nya selama tenpoh hari. Sejak kes tuh, mama bubuye ensure semua ada kt hall b4 pergi keje.





Tuesday, August 28, 2012

Selamat Hari Raya - part 2(Wordless wednesday- Saya rindu mama saya)



Assalamualaikum semua,

Rini kan hari rabu...so mama bubuye letak gambar je ya. Gambar a-day after mama bubuye balik umah





Bubuye mana??


dia lari2 je keje dia..susah nk snap gambar dia

Monday, August 27, 2012

Selamat Hari Raya - part 1





assalamualaikum semua....

selamat hari raya dari kami ( bubuye +shiro+nomel+ mieko).. kawan2 semua sihat? amacam raya??

hahah..panjang lebar entri kali ni. so kita seperate part2 ya. hehe

well, tahun nie as usual mama bubuye tinggalkan budak2 sengal kt umah. kali ni prepare extra bekas litter + beli pasir jenama ever clean...belajar dari pengalaman yg lalu.

haa..mmg mahal pasir tuh(rasanya sbb mama bubuye tak pakai pasir kt umah..kan semua sengal2 ni poo n pee atas lantai toilet je)..tp sbb beli setahun sekali...hikhik....ok..ini kira testimonial dari mama bubuye laa laa...after 5 days tinggalkan budak2, bukak je pintu umah...terus cium2 umah..ok..tak de bau..alhamdulillah...

memandangkan kali ini bilik rina(bilik master) di ubah suai jadi bilik budak2 ni...so semua kene kurung dlm bilik sepanjang raya. bilik tuh kira 3-4 kali besar dari bilik yg petknode tawarkan dulu...ok laa kan..besar n derang still bebas kt umah sendiri(even kene kurung. Klo anto boarding..lagi sedih..tak boleh nk menyengal sangat kan??)..bilik master ada toilet..so, dlm toilet tuh mama bubuye lapik paper n letak tray pasir.. ada 11 tray yg di jadikan try pasir( beli bekas yg murah2 kt mydin je..nk beli litter tray, satu dh rm 6..klo 10??? mak aii..so beli bekas yg rupa dia macam litter tray tuh sudah)....



So, sambung cerita. masa berjalan nk ke bilik master, dok test2 cium2...ok..masih tak de bau apa2... buka je pintu master, pk akan busuk masam gegiler. End up..tak lah masam mana..kira boleh laa bernafas tanpa perlu tutup hidung dgn kain(tahun lepas nk bernafas pun xboleh.. sampai uncle faris n papa bubuye buka all tingkap kt umah..kali ini, bau pun kt2 dpn bilik air...kt other side of toilet, tak de pun...sikit2 je...poo poo n pee pee, mana ada yg wangi kan..hahha

alhamdulillah, 4-4 sihat. Cuma si bujang je hilang suara. Dia klo nmapak mama dia paham2 laa kan...sian shiro..musti miow2 sepanjang..


mak aih, pajnag lebar pulak.. nanti kita sambung entri lain yaa


muke budak2 pas mama bubuye balik..semua nk melese kecuali bubuye. Dia memang cool





Wednesday, August 8, 2012

Mangsa Culik



hahha..takut lah tuh bila baca title ni kan? haa..kenalkan mangsa culik yang nakal ini... memula nk bg nama dia 'Adek' lah, pastuh 'ChaCha'.. end up..namanya 'Kookies'<-- saja je eja macam ni..heheh.. Mama bubuye foster budak nie sekejap sementara nak bagi pada mummy dia. Mummy dia di johor....raya nie Kookies akan beraya di Johor(yeay). Kookies di jumpai org seorg cat lover di Kelana Jaya. Memandangkan dia ada kitten yg kecil2, dia put this lil rascal untuk adoption.(tengs ya :)) petang tuh jugak mama bubuye pi amik dgn papa bubuye. Kebetulan memang niat masuk KTAJ online adoption hse mmg nk culik sekor untuk di bawa balik Johor. Family barunya memang gembira tahu pasal Kookies n tak sabar nak menyambut kehadiran Kookies. Mama bubuye tak risau sebab Kookies akan berada di tgn yang penyayang.

maaf gambar blur. BUdak ni tak reti dok diam

Ok, bab nk kasi nama

Auntie Farah ni bab2 kasi nama mmg sukee dia.. Tah , katanya Kookies nie nama samaran jong kok(macam pernah ku dengar nama ini..di mana ya????)... apa2 je lah labu..memandangkan Kookier adalah jantan(foster dia yg sebelum ini fikir dia betina). Mana mama bubuye tahu??? hahaha.. bila balik check2 ada je 2 ketul comel kt muntut dia..mmg susah nk nmapak. Tapi memandangan kt umah ni ada 3 betina, so mmg blh bezakan...


Ok, kehadiran Kookies as adik angkat agak ditentang habis2an oleh 2 anak bongsu mama bubuye. Biasalah tuh, tak kenal maka tak cinta kan? Shiro pun sgt tak suke dengan budak ini. Hanya Bubuye sahaja yg melayan dia dengan baik...Yerlah, dh jadi macam anak tiri je sengal2 ni buat. Tau laa budak ni mukanya hangit..comel apa..hehhe


semalam Kookies dh mula poo n pee dlm toilet. I hope senang nk train Kookies. Kookies sgt nakal dan buas. memang tak boleh lepas dia langsung. Muke comel, tp haishhh..

Btw, mama bubuye hepi dengan kehadiran Kookies walau mama bubuye tahu mama bubuye hanya foster dia. Takpe, yang penting, mummy dia blh jaga dia lagi baik dari mama bubuye.

Harap balik ni, mieko n nomel dh kenal bau kookies



gambar hiasan:

Bubuye ketakutan jumpe vet..haha

Thursday, August 2, 2012

Bubuye sengal + Auta Kari

Salam all,

sejak 2 menjak ni, bz pulak mama bubuye..byk kije laa..ok..rini kite bercerita pasal bubuye yaaa

semenjak mama bubuye feed sengal2 ni dengan orijen, bubuye makin slim. Tiada lagi perut buncit gendut macam dulu. lari pun berdezup. dulu lari ala2 arnab. skang dah jadi kucing dah..Bubuye makin suke buli adik2 dia. kesian Nomel kene buli dengan bubuye. Even bubuye tak segendut dulu, badan dia tetap gendut. kesian Omey selalu kene smackdown dengan bubuye. Mama bubuye kadang2 dah tak larat nk terpekik2 marah kat bubuye. Pas kene marah pandai pulakbuat muke kesian. Pandai pulak dok bercakap2 dengan mama bubuye bila mama bubuye membebel..Bubuye..bubuye...


Kadang2 mama rindu bubuye yang pemalas itu...tp bila vet dh bg hint mintak berjaga2 sbb berat bubuye tak setara dengan bdannya, kita pulak risau. biarlah kurus janji sihat dari gemok tapi sakit.. yer tak


Last week, minggu bawak bebudak deworm. Deworm je pun. Tp bubuye ni dari kecik sampi dh besar badak pun masih seperti dulu. Klo kene vaksin ke, deworm ke, tak de beza. kekononoya sakit sgtlah kene deworm. Jalan sampai tak larat, terhuyung hayang. Kenapa mama bubuye ckp dia ngada2 instead on pk dia bebetul sakit?? sbb mama bubuye buat experiment. ada time2 tuh ok je dia tergedik2 lari. time kita nk manja2 gomol dia, time tuh laa dia buat muke kesian tahan sakit laa tuh... auta kari dia dia ni...haish....yg lelain cool je..dia je poyo..kan dh dpt pangkat poyo dengan mama bubuye..hahahha



k laa..nk smbung keje...daaaa

Monday, July 16, 2012

NOMEL SENGAL!!!!!

Dear all, haish. As all of us know, kan baru2 ni ada issue stok rc di mana tetiba most of major petshop kehabisan stok rc. haish..kebetulan varian rc yg mama bubuye mixed dgn bw untuk sengal2 ni pulak tetiba susaaaaah nk cari. masa tuh mama bubuye bg rc hair n skin. mmg stok sangatlah limited. Mujur mama bubuye sempat beli kt dewi namum...apakan daya, mama bubuye bukannya bela kucing, mama bubuye bela dinasour ..so kibble yg 10 kg, tak samapi 2 weeks dh 3 kg habis..aiyaaaakkk..

mama bubuye mula meng survey..cari kibble lain.. masa time pet exhibition tuh mmg dh berkira2 nk sambar rc..skali tgk booth rc pun xde..tak pe laa..mama bubuye and auntie farah pun jalan2 cari brand lain..

last2 kami amik orijen

ok..dh nk masuk 1 bln derang di feed mixture of orijen dgn rc yg tinggal seciput itu. namun ada seekor yg tak sedar diri ini sanggup berlapar klo tak de rc dlm bowl. if yg mama bubuye isi tuh adalah orijen semata2, dia akan meminta rc tanpa segan silu.. bising + bingit jugak budak ni..

siapa budak ini??


nie gambar masa dia kecik


ni masa dia dh besar.




masa kecik2 dulu muke kesian sungguh dia ni.masa tuh mmg tgh cari adopter utk dia...bila ckp xjadi je bg kt org.tah sejak bila tah dia jadi macam ni..muka ngada2.. muka degil..itulah nomel. HAish

adui...sengal sungguh nomel nie...sanggup kejut mama bubuye pagi2 buta semata2 nk jugaak rc..miow n miow n miow. memandangkan rc tinggal dlm 3 genggam je, mama bubuye dengan penuh jayanya menyorokkan rc itu. yes dia still bising2 tp hati kene tabh klo ada sengal yg keras kepala macam nomel..mengikut auntie dia kot ni...aduiyaaaaa....

tah laa..di saat mama bubuye tulis post ni...teringat2 bunyi bising nomel.. haish..mujurlah muka kamoo comel...


bubuye: mama, Nomel memang sengal pun..mama baru tahu ke??

Tuesday, July 10, 2012

Not so wordless wednesday(Adik Bubuye)

Adik Bubuye?? kenapa tajuk adik bubuye?? hurm...

Dalam rumah ni, ada seekor budak yg sgt mengada2 dengan bubuye. Di memang tak boleh lekang dengan kakak bubuye nya. Asal nampak je kakak bubuye dia, melese je keje dia.



Tentu ramai dah tau siapa adik bubuye kan? tak kurang juga pada yang masih tertanya2 siapakah gerangan budak sengal itu kan???



jeng jeng jeng....tengok laa..dimana ada bubuye, di situ ada Nomel... Omey-omey..manja sungguh dgn bubuye. Kadang2 Bubuye samapi tahap menyorok sebab rimas dengan budak omey ni.



bubuye ni versi malas nk layan nomel dah ni. Bubuye baru nk rest..sibukk je budak ni





Keadaan Bubuye apabila berjaya menyorok dalam bilik auntie Farah.. Dunia ni dh jadi macam milik dia sekor je