This blog is about Bubuye and her lil bro and lil sis.

Sunday, February 26, 2012

Alhamdulillah(panjang lebar post kali ini)

Actually mama bubuye nk update sikit. Last 3 weeks, suddenly si Mieko on heat laa pulak... nak hantar untuk spay dh begitu terlambat sbb kene tunggu dia tak on heat.

mama bubuye dok kt apartment je. So pahamlah lah bila adanya konsert saprano yg xsedap kt umah..memula ok je ..tp lama2 bunyinya makin sumbang..maafkan mama ya sbb kutuk suara kamu..hehe

after survey2, kami dapat tahu yang jabatan veterinar ada join program moa yg kt kinrara last pada 10-12 hb february 2012. Dan yang menariknya, ada program kembirikan kucing, vaksin, and buat pasport kucing dengan harga yang sangat berpatutan. mama bubuye dpt tahu pun melalui facebook. end up, after a few times call the number kt poster tuh, mama bubuye dpt meng chop kat 2 tempat untuk spay..alang2 buat untuk mieko, buat dgn nomel skali....

ok...alhamdulillah, mieko dh tak on heat since khamis tuh..so, dptlah kami meng zast mieko... yes, mmg mama bubuye nerbes sikit sbb nie 1st time buat kt klinik kerajaan ya.

memang macam2 benda yg dilalui. 1st time lalui benda2 macam ni. Dulu masa dgn bubuye n Shiro, tak seteruk ini.. mebi kurang tekanan sbb sekor2, tp kali nie ada 2 ekor n 2 peel yg lain2..
antara pengalaman mama bubuye:-
1- benang jahitan nomel berpintal2 macam longgar sgt....adui..risau kot2 tersangkut kt mana2..
2- Nomel mengamuk bila kene caged. dengan selambanya dia buka corong ya sbb kepala dia kecik sgt
3- benang miko pulak ter tanggal sikit..adui...
4- tempat operate/jahitan mieko basah 1 nite b4 nk bukak suture

pening jugak bila benda2 nie jadi namun mama bubuye bykkan berdoa n baca al fatihah untuk budak2 nie.. yerlah, mereka hanyalah insan lemah yg hanya m'harapkan kasih syg + tpt tinggal + mknn + minum ...

mujur after hari ke 8, di sbbkan mama bubuye terlalu risau pasal benang yg dh berbelit2 tuh, mama bubuye bawa jumpe dr intan kt kjvc. After bawa 2-2 ekor, dr intan memutuskan untuk buka jahitan nomel tp mieko masih belum ok..kene tunggu dulu....

plan nk bawa mieko hari ahad (semalam- 26 hb feb 2012) tetiba mlm sabtu tuh terperasan keliling tpt operate tuh macam basah2 pulak..adui...apa pasal laa pulaknie..semalaman mama bubuye menyalahkan diri mama bubuye..yerlah kita yg decide nk spaykn dia, kita yg beli corong tuh(elizabeth/ liz collar) and it is my responsibilty to ensure mereka xgerak byk2...adui..susah hati betul

on the next day, masa di kjvc, kt ctu basah balik even b4 bertolak, kering je area tuh....adui, dada mmg dh dupdap2, alhamdulillah, syukur sgt2 bila vet di kjvc kata "owh, dh boleh bukak dh ni, dh ok dh ni"......dlm hati yesssss..then apa penyebab bash tuh? haaa..vet tunjuk kt tpt suture kan ada lubang bekas jarum kt tepi bekas operate.. 1 of it dh bernanah sbb mieko cuba nk jilat area tuh so benang tertarik2 sikit. as a conclusion, ada luka sikit and dh bernanah. dpn mata mama bubuye vet picit nanah keluar..yikes....heheh...serious gerun kejap..huhu...

alhamdulillh, hari ini semuanya ok..tak de basah2 dh, kering and mieko pun dh hepi sbb xperlu jadi anto corong lagi..


nnti mama bubuye update gambar yaaa.....

ini sekadar gambar hiasan je..suke tgh budak2 ni main sama2..hope all the reader enjoy dgn pic2 ni..

cer tgk muke shiro..aiyaa..ekor nomel pun dia gigiit sungguh2

apalah mieko ni



pemalas kan bubuye ni??



comel pulak si shiro ni


isk..isk..isk

5 comments:

  1. dah selamat dah semuanya....
    hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya betul...semuanya dh selamat kt umah ni..hehe

      Delete
  2. jgn lupe update...xsabo nk tengok ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. aipe tachi n poncho..udah di update

      Delete
  3. cute cats~! and good to know that they got spayed :)

    ReplyDelete