This blog is about Bubuye and her lil bro and lil sis.

Tuesday, August 28, 2012

Selamat Hari Raya - part 2(Wordless wednesday- Saya rindu mama saya)



Assalamualaikum semua,

Rini kan hari rabu...so mama bubuye letak gambar je ya. Gambar a-day after mama bubuye balik umah





Bubuye mana??


dia lari2 je keje dia..susah nk snap gambar dia

Monday, August 27, 2012

Selamat Hari Raya - part 1





assalamualaikum semua....

selamat hari raya dari kami ( bubuye +shiro+nomel+ mieko).. kawan2 semua sihat? amacam raya??

hahah..panjang lebar entri kali ni. so kita seperate part2 ya. hehe

well, tahun nie as usual mama bubuye tinggalkan budak2 sengal kt umah. kali ni prepare extra bekas litter + beli pasir jenama ever clean...belajar dari pengalaman yg lalu.

haa..mmg mahal pasir tuh(rasanya sbb mama bubuye tak pakai pasir kt umah..kan semua sengal2 ni poo n pee atas lantai toilet je)..tp sbb beli setahun sekali...hikhik....ok..ini kira testimonial dari mama bubuye laa laa...after 5 days tinggalkan budak2, bukak je pintu umah...terus cium2 umah..ok..tak de bau..alhamdulillah...

memandangkan kali ini bilik rina(bilik master) di ubah suai jadi bilik budak2 ni...so semua kene kurung dlm bilik sepanjang raya. bilik tuh kira 3-4 kali besar dari bilik yg petknode tawarkan dulu...ok laa kan..besar n derang still bebas kt umah sendiri(even kene kurung. Klo anto boarding..lagi sedih..tak boleh nk menyengal sangat kan??)..bilik master ada toilet..so, dlm toilet tuh mama bubuye lapik paper n letak tray pasir.. ada 11 tray yg di jadikan try pasir( beli bekas yg murah2 kt mydin je..nk beli litter tray, satu dh rm 6..klo 10??? mak aii..so beli bekas yg rupa dia macam litter tray tuh sudah)....



So, sambung cerita. masa berjalan nk ke bilik master, dok test2 cium2...ok..masih tak de bau apa2... buka je pintu master, pk akan busuk masam gegiler. End up..tak lah masam mana..kira boleh laa bernafas tanpa perlu tutup hidung dgn kain(tahun lepas nk bernafas pun xboleh.. sampai uncle faris n papa bubuye buka all tingkap kt umah..kali ini, bau pun kt2 dpn bilik air...kt other side of toilet, tak de pun...sikit2 je...poo poo n pee pee, mana ada yg wangi kan..hahha

alhamdulillah, 4-4 sihat. Cuma si bujang je hilang suara. Dia klo nmapak mama dia paham2 laa kan...sian shiro..musti miow2 sepanjang..


mak aih, pajnag lebar pulak.. nanti kita sambung entri lain yaa


muke budak2 pas mama bubuye balik..semua nk melese kecuali bubuye. Dia memang cool





Wednesday, August 8, 2012

Mangsa Culik



hahha..takut lah tuh bila baca title ni kan? haa..kenalkan mangsa culik yang nakal ini... memula nk bg nama dia 'Adek' lah, pastuh 'ChaCha'.. end up..namanya 'Kookies'<-- saja je eja macam ni..heheh.. Mama bubuye foster budak nie sekejap sementara nak bagi pada mummy dia. Mummy dia di johor....raya nie Kookies akan beraya di Johor(yeay). Kookies di jumpai org seorg cat lover di Kelana Jaya. Memandangkan dia ada kitten yg kecil2, dia put this lil rascal untuk adoption.(tengs ya :)) petang tuh jugak mama bubuye pi amik dgn papa bubuye. Kebetulan memang niat masuk KTAJ online adoption hse mmg nk culik sekor untuk di bawa balik Johor. Family barunya memang gembira tahu pasal Kookies n tak sabar nak menyambut kehadiran Kookies. Mama bubuye tak risau sebab Kookies akan berada di tgn yang penyayang.

maaf gambar blur. BUdak ni tak reti dok diam

Ok, bab nk kasi nama

Auntie Farah ni bab2 kasi nama mmg sukee dia.. Tah , katanya Kookies nie nama samaran jong kok(macam pernah ku dengar nama ini..di mana ya????)... apa2 je lah labu..memandangkan Kookier adalah jantan(foster dia yg sebelum ini fikir dia betina). Mana mama bubuye tahu??? hahaha.. bila balik check2 ada je 2 ketul comel kt muntut dia..mmg susah nk nmapak. Tapi memandangan kt umah ni ada 3 betina, so mmg blh bezakan...


Ok, kehadiran Kookies as adik angkat agak ditentang habis2an oleh 2 anak bongsu mama bubuye. Biasalah tuh, tak kenal maka tak cinta kan? Shiro pun sgt tak suke dengan budak ini. Hanya Bubuye sahaja yg melayan dia dengan baik...Yerlah, dh jadi macam anak tiri je sengal2 ni buat. Tau laa budak ni mukanya hangit..comel apa..hehhe


semalam Kookies dh mula poo n pee dlm toilet. I hope senang nk train Kookies. Kookies sgt nakal dan buas. memang tak boleh lepas dia langsung. Muke comel, tp haishhh..

Btw, mama bubuye hepi dengan kehadiran Kookies walau mama bubuye tahu mama bubuye hanya foster dia. Takpe, yang penting, mummy dia blh jaga dia lagi baik dari mama bubuye.

Harap balik ni, mieko n nomel dh kenal bau kookies



gambar hiasan:

Bubuye ketakutan jumpe vet..haha

Thursday, August 2, 2012

Bubuye sengal + Auta Kari

Salam all,

sejak 2 menjak ni, bz pulak mama bubuye..byk kije laa..ok..rini kite bercerita pasal bubuye yaaa

semenjak mama bubuye feed sengal2 ni dengan orijen, bubuye makin slim. Tiada lagi perut buncit gendut macam dulu. lari pun berdezup. dulu lari ala2 arnab. skang dah jadi kucing dah..Bubuye makin suke buli adik2 dia. kesian Nomel kene buli dengan bubuye. Even bubuye tak segendut dulu, badan dia tetap gendut. kesian Omey selalu kene smackdown dengan bubuye. Mama bubuye kadang2 dah tak larat nk terpekik2 marah kat bubuye. Pas kene marah pandai pulakbuat muke kesian. Pandai pulak dok bercakap2 dengan mama bubuye bila mama bubuye membebel..Bubuye..bubuye...


Kadang2 mama rindu bubuye yang pemalas itu...tp bila vet dh bg hint mintak berjaga2 sbb berat bubuye tak setara dengan bdannya, kita pulak risau. biarlah kurus janji sihat dari gemok tapi sakit.. yer tak


Last week, minggu bawak bebudak deworm. Deworm je pun. Tp bubuye ni dari kecik sampi dh besar badak pun masih seperti dulu. Klo kene vaksin ke, deworm ke, tak de beza. kekononoya sakit sgtlah kene deworm. Jalan sampai tak larat, terhuyung hayang. Kenapa mama bubuye ckp dia ngada2 instead on pk dia bebetul sakit?? sbb mama bubuye buat experiment. ada time2 tuh ok je dia tergedik2 lari. time kita nk manja2 gomol dia, time tuh laa dia buat muke kesian tahan sakit laa tuh... auta kari dia dia ni...haish....yg lelain cool je..dia je poyo..kan dh dpt pangkat poyo dengan mama bubuye..hahahha



k laa..nk smbung keje...daaaa