This blog is about Bubuye and her lil bro and lil sis.

Monday, October 29, 2012

Gash Bell Muk Muk

Alkisahnya pada hari raya qurban tempoh hari, mama bubuye ter rescue budak tecit ni.. haishh... kesian tgk dia..penuh semut dekat dia. dgn bau busuk nya tak payah ckp laa..busuk dia macam busuk Bubuye dolu2..haha skang Bubuye dah wangi tau.  Kecik kan dia??

 












Dia asik miow2... Menurut opah mama bubuye, dh semalaman dia macam tuh..Opah mama bubuye pk, ibunya ada bersamanya. rupanya2 dia sekor2 je...alololo...syian laa pulak. Settle tang rescue dia, pk nk feed dia...haishh..kg, mana ada susu..nk cari susu kambing, kim salam laa...mujur mmg plan nk balik petang tuh. So gamble je laa bwk dia balik.

On the way nak balik, ngam2 sampai hentian seberang perak kot namanya(ala..between kk dgn ipoh tuh)...tetiba motor viper kete mak mama bubuye rosak... siap ckp kt si tecit ni,minta dia doalah ujan benti and perjalanan kami di permudahkan.








Alhamdulillah, hujan berhenti. Cuma jln masih basah je. Perjalanan kami di teruskan. Sampai di Manjung, dh agak lewat. Esok je laa cari susu utk budak tecit ni. Malangnya kt pet shop di manjung(idok laa mama bubuye pi semua)..tak jumpe pun brand pet's own milk... ada pun susu serbuk tah apa2 je brand nya. Bantai je la..asal budak tecit tak lapa...



Uncle Chomb nak letak nama budak ni Gash Bell, sempena watak anime yg mama bubuye baca zaman stadi dulu. watak ni berambut kucing macam budak tecit nie. Auntie farah pulak nk juga nama Muk Muk.. maka, jadilah nama budak nie Gash Bell MukMuk.


Panggil Bell je. Nnti klo adopter nak kasi nama lain, mama bubuye tak kisah. Asal dia hepi. Sapa2 yang nak adopt budak kecik ini, amatlah di alukan2. Buat masa nie, kene bottle feed dulu. So, kene ada masa nk bg dia minum susu laa.. klo ada ibu yg tgh menyusukan kitten lg besh...

harap2 kawan2 dpt share n shout pasal si tecit ni. Klo ada yg sudi, blh contact mama bubuye di 0123310098


Sunday, October 14, 2012

macaron mama bubuye tak menjadi

Aipe..rini mama bubuye nk bercerita pasal projeck mama bubuye last week.. Asik2 pasal sengal je kan..kasi can laa kat mama dia pulak..hehe.. bagi kawan2 yg tak beberapa kenal mama bubuye..mama bubuye sukeee baking..masak lauk2 nasi ai tak suke..tp tang kek, cupcake n apa jua manisan/dessert..i'm in :) :)

 selalunya, bila mengexperimen, belum pernah lagi xmenjadi... musti jadi...tuh yg mama bubuye suke...  heheh...mebi sbb minat..so even mama bubuye tukar sikit2 resepi, gerenti jadi...hehhe macam adik mama bubuye a.k.a mummy omey a.k.a aunti farah, kadang2 ok, kadang2 tak ok....


haaa..last wiken, mama bubuye try buat macaron..setelah mengkaji and meneliti cara2 nk buat + kumpul resepi, maka, mama bubuye pun try..

apa itu macaron??




Nampak besh kan??? mama bubuye pernah order macaron tapi org tuh buat tak sedap... not my taste..tak de rasa almond at all you...

So the result
1st attemp :- macaron mama bubuye naik tapi ada crack..memandangkan dh mengkaji..so ta8u laa kenapa ada crack..so..try lagi

2nd attemp: - ada yg jadi...tp ada jugak yg tak jadi..tak de skirt or kaki at all...hurm...terasa adunan musti terlalu cair..

memandangkan cuaca agak lembap...macaran susah nk membentuk shell....mama bubuye decide untuk stop mencuba untuk minggu ini..try minggu depan pula...


kenapa mama bubuye beria2? tak de..mama bubuye sllnya akan buat something untuk bg kt family yg nk kawin..asik2 kasi kek fondant or cupcake je..boring laa...so nk cari idea lain


so mama bubuye dh decide nk bg sugar cookies or macaron....
tgklaa this week...ikut mood...nnti mama bubuye update ...:P







Monday, October 8, 2012

cheeto a.k.a roxy ichimieko jr

Ingat tak budak ni masa kecik2??? 


Sapa nie??



Huduh kan perangai dia???
Dah besar dh budak ni...dh setahun lebih dh umo dia...

anak dara mama bubuye nie makin besar makin tak senonoh perangainya...

asal boleh je dia nk landing



view dekat sikit



inilah hasil kucing yang telah di kembiri...
manja
makin 'membesar'
sihat
 Mama bubuye kembirikan budak2 nie kerana mama bubuye tak mampu nk jaga byk2 klo dia beranak.... lagipun dok umah tinggi...ianya adalah untuk menjaga hubungan dengan jiran tetangga juga kerana sekali budak2 ni buat konsert saprano, mau tak tingkat bawah pun dengar... kan?? ianya juga dpt mengelakkan berlakunya kejadian spraying merata2 kerana amatlah susah untuk mama bubuye kesan..kebersihan kene jaga tau..

yaa..mieko adalah anak bongsu mama bubuye...eh..eh..salah2... ada 2 anak bongsu..omey pun di kira anak bongsu laa... budak2 berdua ni mmg akrab sungguh...
 



rasanya mmg anak2 mama bubuye nie semua tak senonoh kot.



Thursday, October 4, 2012

sengal no 3


Apa Nie????



Kasi dekat sikit






Kasi clear lagi





Inilah sengal itu :):)..memang sengal sungguh





Tuesday, October 2, 2012