This blog is about Bubuye and her lil bro and lil sis.

Monday, October 29, 2012

Gash Bell Muk Muk

Alkisahnya pada hari raya qurban tempoh hari, mama bubuye ter rescue budak tecit ni.. haishh... kesian tgk dia..penuh semut dekat dia. dgn bau busuk nya tak payah ckp laa..busuk dia macam busuk Bubuye dolu2..haha skang Bubuye dah wangi tau.  Kecik kan dia??

 












Dia asik miow2... Menurut opah mama bubuye, dh semalaman dia macam tuh..Opah mama bubuye pk, ibunya ada bersamanya. rupanya2 dia sekor2 je...alololo...syian laa pulak. Settle tang rescue dia, pk nk feed dia...haishh..kg, mana ada susu..nk cari susu kambing, kim salam laa...mujur mmg plan nk balik petang tuh. So gamble je laa bwk dia balik.

On the way nak balik, ngam2 sampai hentian seberang perak kot namanya(ala..between kk dgn ipoh tuh)...tetiba motor viper kete mak mama bubuye rosak... siap ckp kt si tecit ni,minta dia doalah ujan benti and perjalanan kami di permudahkan.








Alhamdulillah, hujan berhenti. Cuma jln masih basah je. Perjalanan kami di teruskan. Sampai di Manjung, dh agak lewat. Esok je laa cari susu utk budak tecit ni. Malangnya kt pet shop di manjung(idok laa mama bubuye pi semua)..tak jumpe pun brand pet's own milk... ada pun susu serbuk tah apa2 je brand nya. Bantai je la..asal budak tecit tak lapa...



Uncle Chomb nak letak nama budak ni Gash Bell, sempena watak anime yg mama bubuye baca zaman stadi dulu. watak ni berambut kucing macam budak tecit nie. Auntie farah pulak nk juga nama Muk Muk.. maka, jadilah nama budak nie Gash Bell MukMuk.


Panggil Bell je. Nnti klo adopter nak kasi nama lain, mama bubuye tak kisah. Asal dia hepi. Sapa2 yang nak adopt budak kecik ini, amatlah di alukan2. Buat masa nie, kene bottle feed dulu. So, kene ada masa nk bg dia minum susu laa.. klo ada ibu yg tgh menyusukan kitten lg besh...

harap2 kawan2 dpt share n shout pasal si tecit ni. Klo ada yg sudi, blh contact mama bubuye di 0123310098


4 comments:

  1. alahai kesiannya....baby lagi dia :(

    harap di kecik ni kuat, dan membesar sihat

    ReplyDelete
    Replies
    1. tuh laa meowmania, mama bubuye mmg xde pengalaman jaga budak sekecil ni...mmg main gamble je..masuk hari ni dh hari ke - 5 dia dgn kami..dh pandai nk jln2 dh.klo kene letak dm besen melalak je keje dia..dpt kuar, senyap laa dia..haisshhh....

      Delete
  2. tomeinya tinge Bell.

    kita pun duk nursing kitten dari usia seminggu ngan para jiran..sedih mengenangkan nasib tucen tecit yg terbiar ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. tuh laa..ni first time mama bubuye jaga budak se tecit ni...mmg aga byk cabaran jugak kan....nk kasi dia senyap tuh mmg susah

      Delete