This blog is about Bubuye and her lil bro and lil sis.

Sunday, October 14, 2012

macaron mama bubuye tak menjadi

Aipe..rini mama bubuye nk bercerita pasal projeck mama bubuye last week.. Asik2 pasal sengal je kan..kasi can laa kat mama dia pulak..hehe.. bagi kawan2 yg tak beberapa kenal mama bubuye..mama bubuye sukeee baking..masak lauk2 nasi ai tak suke..tp tang kek, cupcake n apa jua manisan/dessert..i'm in :) :)

 selalunya, bila mengexperimen, belum pernah lagi xmenjadi... musti jadi...tuh yg mama bubuye suke...  heheh...mebi sbb minat..so even mama bubuye tukar sikit2 resepi, gerenti jadi...hehhe macam adik mama bubuye a.k.a mummy omey a.k.a aunti farah, kadang2 ok, kadang2 tak ok....


haaa..last wiken, mama bubuye try buat macaron..setelah mengkaji and meneliti cara2 nk buat + kumpul resepi, maka, mama bubuye pun try..

apa itu macaron??




Nampak besh kan??? mama bubuye pernah order macaron tapi org tuh buat tak sedap... not my taste..tak de rasa almond at all you...

So the result
1st attemp :- macaron mama bubuye naik tapi ada crack..memandangkan dh mengkaji..so ta8u laa kenapa ada crack..so..try lagi

2nd attemp: - ada yg jadi...tp ada jugak yg tak jadi..tak de skirt or kaki at all...hurm...terasa adunan musti terlalu cair..

memandangkan cuaca agak lembap...macaran susah nk membentuk shell....mama bubuye decide untuk stop mencuba untuk minggu ini..try minggu depan pula...


kenapa mama bubuye beria2? tak de..mama bubuye sllnya akan buat something untuk bg kt family yg nk kawin..asik2 kasi kek fondant or cupcake je..boring laa...so nk cari idea lain


so mama bubuye dh decide nk bg sugar cookies or macaron....
tgklaa this week...ikut mood...nnti mama bubuye update ...:P







No comments:

Post a Comment