This blog is about Bubuye and her lil bro and lil sis.

Wednesday, December 25, 2013

Kawin Uncle Ap and Auntie Nelly

Majlis di Kota Kinabalu, Sabah





Majlis di Sri Manjung, Perak 






p/s: Masa buat kek ni, tetiba tak de mood atas sebab2 tertentu. makanya, mama bubuye buat cenggini je :P




Saturday, December 7, 2013

Mama bubuye's food review #1 : Italliannies @ paradigm mall

Assalamualaikum semua.  Hari ni mama bubuye saja je nk bagi review pasal food. Mama bubuye and family memang kaki jalan2 cari makan, tp gitu-gitu je laa.

For my 1st review,  mama bubuye nak bercerita pasal restaurant Italliannies @ paradigm mall.  Tetaw nak makan apa hari ni. Makanya, kami jalan2 and main pilih je.

After jalan2 tengok kedai, we decided to try makan kat sini as my sis xnak makan kt chillies. Not bad. Puas hati dengan amount yang di bayar.

Kami order spaghetti with meatball and stuffed mushrooms. 

Price:
Stuffed mushrooms : rm35.90
Spaghetti:rm39.90.
Bottomless fruit drinks : rm 9.50

Ok. Kami fikir portion dia kecil. Rupanya2 mcm di chillies or William.  Spegeti tu mcm utk 3 org sebab kami ambil yg regular.  Mushrooms tu pun sama. Haha..padan muke. Xpe, boleh tapau jah.

The spaghetti is served with huge meatball. Meatball nya yg sgt lembut.Yummy. Each bite I can taste the sweetness and sourness of the tomatoes.
The stuffed mushrooms, is served with a very yummy chicken filing and cheezy sauce. .sukeeee :)))..

Mmg sgt mengenyangkan. Alhamdulillah. .



Tuesday, November 26, 2013

Uncle's ap wedding preparations-part 1

Last sept, uncle ap married to auntie Nelly. . New additional in the family. . Welcome auntie. . CONGRATS UNCLE AND AUNTIE..Now it is our side turn to greet the newly weds by having a reception ceremony from our side.  The plan is just to have a simple reception. Mama is bz with the goodies bag.  We also love helping mama by playing with all the boxes that auntie farah brought. We don't know why mama keep spraying the water on us. We just wanna help her. Here's the paper bag that is still in progress.  Note that the sticker is sponsored by auntie farah.  In our next post, we will reveal what's inside the bag.

Tuesday, November 5, 2013

Friday, September 13, 2013

Bubuye. ..

Bubuye selsema hatitu.pastu demam sikit. But tak lah macam si yayang ritu. Bubuye still makan macam biasa. .minum mcm biasa..cuma kurang aktif.dlm xaktif tu...bengkak juga tgn mama kene ngap..buye..buye..

Mama bubuye xsempat nk p klinik. .tgn dh kurang bengkak. .hopefully ok laa..

Bubuye? Skang dh sihat dh.mulut makin bising. Kuat menjawab..pas kejadian ngap ni..dia makin manja dgn mama dia..ada hikmah disebalik kejadian..Alhamdulillah

Thursday, September 5, 2013

Salam Jumaat. ..

Assalamualaikum semua dan salam sejahtera,
Lama kan mama bubuye xmenulis..hehehe.
Uncle Ap dah nak kawin.  Pas ni bertambahlah keluarga kami :).. uu..next week majlis belah perempuan kt kk ..bukan kuala kangsar..tp kota kinabalu :)

Suke..hepi... mmg Xsabar 2 nak pi sabah next week. .yee haaa...

Hurm, maru dh ok..sihat..Alhamdulillah. ..tp sejak selalu hujan ni, omey mcm nk selsema. Keep sneezing je.suke dok tepi tingkap sambil menikmati udara sejuk.sebab tu laa kot mcm nk selsema..haishj..

Okla, mama bubuye nk buat keje ni. .daaa

Monday, August 26, 2013

Yayang sayang...

Dear sayang mama, please cepat2 sembuh. Mama rindu kamu merengek minta manja tiap2 mlm. Mama rindu kamu urut mama after mama manjakan kamu..dh 2 hari kamu xaktif. Please sembuh cepat. ..

Kwn2, doakan maru yayang cepat sembuh ya. Vet kata dia ada flu sbb terkejut.  Susah hati bila anak2 xsihat ni.
1st time anak mama bubuye xsihat sampai mcm ni..

Monday, July 15, 2013

3 rings hhp cat show- kisah Maru and Emon


Salam Ramadan kawan2. apa kabar semua..pemalas sungguh Mama Bubuye nak update blog kan? huhu..haishh.. after berbulan baru nak update.. I am quite busy(buat2 bz je pun..hikhik) lately. ok..lets talk about Maru and Emon.

Alhamdulillah, both of my 2 lil kitten also won their own rosette.  Maru is my most behave cat during that day. tak banyak ragam. Dukung pun senang. Auntie Farah valunteer nak jaga dia. kategori Maru ada 2 round each ring(more than 10 cats). Alhamdulillah each ring Maru managed to be in top 10. :) :) .. Maru dapat no 9,3 and 9 :) :)






Emon? Macam abang Shiro dia. After lunch hour, dia start tidur. well, agaknya tengah syiok2 tidur, tetiba kene masuk ring, sure laa mengamuk kan? haishh...tonchit..tonchit. Dalam ekor bengkok + moody, alhamdulillah, dapat no 7 , 8 dan 8

 
 
 Huh..settle jugak nak bercerita pasal budak2 sengal ni .. next time kite citer pasal lain ya

Sunday, May 26, 2013

3 rings hhp cat show- kisah roxy ichimieko jr

Assalamualaikum dan salam sejahtera kawan2. Apa khabar? Kami di sini semuanya sihat 2 belaka.. mama bubuye ni selalu tenggelam timbul kan? Hahah..ok. moh kita bercerita pasal cat show lepas. Kali ni pasal Mieko pula.
Mieko diletak dlm satu carrier dgn omey. Tah apa xkena, masa nk vetting tu tetiba terbau aroma.  adui. Dh laa bulu Mieko ni agak panjang n tebal.kelam kabut kami dibuatnya. Alhamdulillah, sempat kering sikit. Dlm badan basah sikit, kami gamble bawa p vetting. Mujur vey faham. Legaaaaa..
Tgk2 list participants, kategori Mieko ramai laa pula ngam-ngam 10 ekor. Mieko satu kategory dengan Bubuye.... Kami mmg pasti yg kami sure dapat no last(kalao tak dia no last, mebi Bubuye no last.hehe) .. yer laa dia tgh moody.  Namun,  syukur Mieko dpt top 5 in all 3 rings

Wednesday, May 22, 2013

3 rings hhp cats show - kisah Nomel

Assalamualaikum my friends.  Hari ni kita cerita pasal Nomel pulak.

Keputusan untuk bawa Omey koon cats show kali ni di buat last minute. Masa tu mama bubuye terbaca post pakcu pasal kekurangan spayed cat. Mama bubuye terus tanya pasal ni and end up bubuye and nomel is on  the list for tomorrow's show. Masa tu da minta papa bubuye tlg mandikan budak2 ni tp tak sempat nk mandikan omey.hurm, jwbnya pi cat show dlm keadaan busuk2 laa omey ni

Pagi masa nak tunggu vetting,  worst case scenario yg mama bubuye xnk,  happened. .omey or mieko poo poo dlm carrier! Habis bulu2 mereka.adui. I almost give up but I always try till tak boleh. Ami omey iaitu auntie farah pun da surrender. Namun Alhamdulillah sempat vetting session.
Omey sepanjang berlangsungnya cat show, dia hanya dok menyorok dalam cat bed. Lantak laa..asal dia bahagia.

Then tibalah masanya pertandingan start. Alhamdulillah omey dpt no 1, 2 and 4. Mcm xpercaya. We all happy even penat. Mmg suke tgk rosettes yg byk2
P/s:omey dpt kangaroo hadiah dari judge! Sukeeeee

Tuesday, May 21, 2013

Wordless wednesday - #23

3 rings hhp cats show - kisah Shiro

Assalamualaikum semua. Hari ni mama bubuye nk bercerita pasal anak manja mama bubuye. Sapa lagi kalo bukan si Shiro.
Shiro ni judges pernah gelar dia 'mr grumpy'. Haha. As usual, dia ni behave masa awal2 je.asal lepas lunch, dari hensem boy jadi mr grumpy. Alhamdulillah kali ni ring 1st Shiro dpt no 1. The next ring, pas lunch. Haaa..even tak dpt no besh 2, shiro dpt no 6 and 7. Masa ni mmg dia stress.  Susah judge nk buat keje. Apa2 pun, Alhamdulillah dpt juga bawa balik rosettes.

Monday, May 20, 2013

3 rings hhp cats show - kisah Bubuye

Hurm, for last week's hhp cat show,  mama bubuye kene cerita sikit2. Today we start with Bubuye ok?
As we all know, this super diva mmg memanjang diva dia. Asal kene kurung merentan2 nk kuar.  End up kami yg stress. After simple discussion dgn auntie farah, we decided to keep her in the carrier.  And biar je bawah meja. Amekaw, senyap trus dia. Aman dunia kami.
But semua itu hanya sementara. Haishhh.  In every ring dia seboleh2 cuba tolak pintu cage. Kene dgr suara mama dia or papa dia baru dia senyap. Ada skali tu sampai terbuka2 pintu cage. Haishhh. Mujur mama bubuye sempat sampai.huhu. tp ok laa.. Bubuye tetap bawa pulang rosettes even kategory dia ada more than 10 cats.. tah..terasa 1st 2 rings, ada ngam2 10 ekor. tetiba last round macam ada additional cat..First time dia merasa. Alhamdulillah. Bubuye dapat no 6, 8 and 9
ty

Saturday, May 18, 2013

Tired..

Tired but we are happy to see this!will update the details tonight

Thursday, March 21, 2013

Benci betul lah!!!!

Why? What? apa yang dibenci tuh? i think most of my blog reader will agree this statement. Masa kecil, kitten memang sungguh comel. Sungguh inesen kan? Dah besar, hilang sudah kecomelan yang tersangat comel tuh. Same thing happen to sengal 2 ekor ni. Dah hilang dah comel si maru. Dah lah bulu jarang2. Huhu. Marah vet bila MAma Bubuye cakap Maru dah tak comel.  Emon Ton Chit pula dah mula lonjong. Vet cakap Si Ton Chit nie adorable sungguh. Yanag nie nanti dia fluffy la sebab baru nak tumbuh bulu adult. HAhaha... mama bubuye tetap cakap derang tak comel. hish..Geram...tiap2 hari kene gomol.


Ok..tak nak comment banyak pasal budak comot ni. Will update their photo later. haa..korang sendiri lah tentukan betul ke tidak apa yang mama bubuye cakap ni

p/s: Mana ada tak comel..ciyo dari kecil sampai besar comel apa..

Sunday, March 10, 2013

welcome to our family lil Emon and Maru

Salam semua,

recently, mama bubuye sungguh bz. bz tahap datang kerja awal2  gegila and balik umah after 8 pm. samapi rumah?? jangan tanyalah. Isk..isk. penat sungguh mama bubuye. Nak ber blog pun tak sempat.


Well, kawan2 ingat tak budak kecik 2 ekor yang mama bubuye jumpa harituh? tak de sapa claim mereka and one thing i hate about fostering cat is that we will definitely fell in love to them. Nak-nak 2-2 kucing kecik and mama bubuye dah lama tak de kucing kecik.

Memang dalam hati masih berniat nak cari juga owner mereka even dah tahu tak de harapan nak jumpa. Mama bubuye dah toilet train budak2 sengal ni. Nama pun dah bagi. Tag pun dah beli. Budak2 ni pun dah terbiasa dengan semua kat rumah ni. Nakal memang tak boleh nak cakap la.. ada ke kitten yang tak nakal? tak penah lagi mama bubuye jumpa kitten yg sihat yang tak sengal and nakal. huhuhu..

berbalik pasal sengal ni. Apa nama derang erk?? hehe. memula mama bubuye panggil sekor tuh tonchit sebab dia macam jin tonchit je and lagi sekor tuh yayang sebab dia manja.. huhu. cuba teka yang mana tonchit dan yang mana yayang? hehe.


auntie farah marah mama bubuye sebaba kasi nama tak besh. End up derang di beri nama MAru and Emon. Di sebabkan tag dh pun di order. kene lang gabung nama lama and nama baru. maka, jadi lah Maru Yayang and Emon Ton Chit.. hehe(ter pk nak panggil sekor leha and sekor piah je..kan mudah...heheh)


ok laa..here the pic yang mama bubuye ada dalam simpanan.... welcome to the sengal family budak2 nakal :)





Ini bukan gambar mereka tido, ini gambar mereka kene denda

Hi, my name is Maru Yayang

Hi, my name is Emon Tonchit





Apa kata kaka bubuye??

Bubuye: mana lah mama kutip budak2 sengal ni.. Dah laa busuk, nakal pulak tuh!
p/s: macam laa awak tuh wangi sangat masa mama memula adopt kamu. Kamu lagi busuk tau

Tuesday, February 12, 2013

Happy Chinese New Year kawan-kawan

Wah..wah..wah..panjang kan cuti kali ni? 4 hari. Amekaw, sampai lebam lah mama bubuye dok trngok tv. Mama bubuye malas nak balik kampung.balik kampung time CNY is a bad choice. Yeah, pernah ada pengalaman dari sunway nak keluar kl amik masa 3 hour ++ .. Dah masuk PLUS pulak jem. NAik bengkak kaki Aunti Farah sebab masa tu dia yang jadi driver. Sepatutnya dari Sunway ke Manjung is around 3 hr and a half je(termasuk benti buang air and beli jajan okey).. but that time, almost 9hr perjalanan kami. Woooohoooo.. so this year memang dah nekad, takmo balik kampung during CNY.

Ok, memandangkan mama bubuye di rumah, anak manja mama bubuye mamang bahagia lah kan? Sepanjang masa dia akan ada berdekatan mama bubuye. Nak mandi pun berteman tau. Bubuye pun makin manja. Agaknya kurang kasih sayang ko Bubuye nie. Hehehe. Derang ni asal makan RC je, gerenti badan naik and malas. Bubuye ni nak tengok dia lari-lari memang susah bila mkn RC. kalo kibble lain, ok je kesengalan dia.

Last 2 week is a tough day for mama bubuye. All of sengal2 kene jangkitan parasit. Teruk cirit-birit mereka. Nak-nak Dr Intan bagi ubat untuk stok seminggu. Menangis mama bubuye. Bukan menangis sebab derang sakit, menangis tengok ubat-ubat sbb nak kene berperang nak bagi bubuye makan ubat. Hehe. habis satu rumah kene air liur dia..haishh.

What happen? Root cause?What to do?
Ok. At first, i thought it is caused by the 2 kitten yang kami jumpa. Rupa-rupanya bukan. Vet kata it is caused by food. Suke dengar Dr Intan berceloteh. Makanan premium ni, tak byk bahan perasa and bahan2 tambahan. So kulat2 memang suka kat makanan macam ni. If komersial food, kulat pun tak mau dekat. haa..

macam mana lak leh ada kulat. Yes, mama bubuye kan main refill je hari-hari. So, kibble yang belah bawah tuh mungkin dah ada kulat/kuman. Makanya, ia akan merebak ke kibble yang baru di isi. Kucing makan and there is it. Ceri beri.

Apa nak kene buat? haa..kalau nak bagi makan, bagi sikit2 so that habis. If tak habis, buang je. Kalau bagi kt stray, macam tak besh pulak kan? tempat kita letak bowl mereka kenelah sentiasa di bersihkan/kawasan tuh kene laa bersih. macam tempat kita nak makan. nak ke kita makan di tempat yang kotor? bowl pun kene selalu cuci ya. huhuhu.

Alhamdulillah, semuanya dah ok. dah pulih dan dah sengal balik. Huhuhu.. oklah..panjang juga post kali ni.. daaaaa..


Bubuye: leganya. Sakit perut tiada lagi. :)





Shiro: Kaki mama shiro yang chop dulu. Nah, ini tanda Shiro chop mama

Thursday, January 24, 2013

Kitten Found

Hi,
Please help me to find their owner
Lokasi Dijumpai: Paradigm Mall Kelana Jaya
Tarikh Dijumpai: 23th Jan 2013( 9.45 pm - 10.30 pm)


Wednesday, January 16, 2013

Not so wordless Wednesday

Assalamualaikum and salam sejaktera kawan,

Dah lama mama bubuye tak cite pasal family sengal2 yang lain kan???


haha, kalau ada kawan-kawan yang view old post, Mama bubuye bukanlah pencinta kucing pun. Actually mama bubuye mula bahasakan diri mama bubuye kat kawan2 bila start berblog ni huh. Masa tuh baru je adopt Bubuye. Bubuye pun asalnya mama bubuye dan auntie farah a.k.a mummy Omey tak suka bubuye.


Bubuye and Ninie

Kenapa?? Bubuye ni busuk lah. Lepas tuh ada hati nak tido dengan kami kan???


Mama Bubuye and Antie Farah a.k.a Mummy Omey




But memang dah di tetapkan Bubuye jadi sebahagian dalam family kami. Masa jiran mama bubuye hampir buang Bubuye ke pasar, sempat dia bertanyakan kami untuk adopt Bubuye. Kebetulan Papa Bubuye dan Uncle AP a.k.a daddy Bubuye ada kat melepak kat rumah, memang derang nak sungguh lah budak busuk ni..


Uncle AP a.k.a Daddy Bubuye


Papa Bubuye

 Ahli kami bertambah dengan kehadiran Shiro a.k.a Anak 'mak'.. Mama Bubuye adalah mama Shiro sekor je. Asal ada yang nak manja2 dengan mama bubuye, dia akan halau sengal itu.


Selepas dah tambah ahli sengal ke 2, tetiba mama bubuye diberitahu ada stray kitten di gerai makcik mama bubuye. Biasalah, papa bubuye ada sekali, memang dia suruh bawak balik and put this lil kitty for adoption. Ha.. nak bagi orang adopt lah sangat kan??? dah kita jaga and cantik sikit baru orang nak kat dia.. masa dia tak comel, tak de sapa pun nak..haishhh....sapa sengal no 3?? ==> NOMEL


Ahli sengal ke 4 ditambah pada bulan 7 2011 masa dia cat show. Kebetulan fosterer memang nak put budak ni untuk adoption. MAsa tuh kami panggil dia Mieko je sebab dia nampak macam Ichimieko Ozawa milik kawan kami.

Kehadiran Roxy Ichimieko Jr pada mulanya tidak disenangi semua, tapi lama2 paham-paham laa kan. Mieko suke lompat sana sini. Sungguh sengal and sangat disayangi oleh uncle Faris a.k.a Daddy Mieko. Uncle faris selalu belikan wetfood sebab dia tahu Mieko kuat makan :P...






Uncle Faris a.k.a Daddy Mieko




Now dah masuk tahun 2013.. tahun nie Bubuye akan genap 3 tahun, Shiro, Nomel dan Mieko akan jadi 2 tahun.  Cepat sungguh masa berlalu kan.. Terindu pulak nak bela kitten kecik kat rumah..hehehehhehe



p/s: selamat pengantin baru ya Papa Ichi(Makmur) and Mama Ichi(Syira)
Mama BUbuye + Papa Bubuye + Papa Ichi + Mama Ichi





     

.

Tuesday, January 15, 2013

selamat tahun baru semua



haishh.. lama sungguh mama bubuye tak update blog. Mama bubuye sibuk sedikit. haha.

harap tidak terlalu lambat untuk kami mengucapkan selamat tahun baru kepada kawan2. well, actually last time, mama bubuye ada bawak Nomel and Mieko join cat show. Suke-suka untuk support kawan2 kucing. Mujur semua kucing dapat hadiah sebab setiap kategory max ada 10 ekor je.

ok.. here the updated pic during cat show.

Mama  bubuye tak dapat snap gambar Mieko sangat sebab Mieko stress. Sengal-sengal Mama bubuye nie sengalnya kat rumah je. Bawak luar rumah memang jadi macam ni. Omey behave but dia stress sebab mieko stress


Check this out :) :)

Jangan salah sangka. Ni salah Mieko. Nomel elok je dok atas cat bed. Mieko pi menyelit nak duduk bawah Nomel

Our first rosette. Suke rosette kali ni.


Ingat tak macam siapa????hahah


SAma je kan dengan gambar atas???haishhh





Hasil yang kami bawa pulang. dapt dry and wet food free lagi :) :)

Rosette. Yang biru tuh derang bagi free

Penat sangat laa ni






Sekian sahaja untuk hari ni..esok mama bubuye sambung berceloteh lagi :) :)