This blog is about Bubuye and her lil bro and lil sis.

Tuesday, February 12, 2013

Happy Chinese New Year kawan-kawan

Wah..wah..wah..panjang kan cuti kali ni? 4 hari. Amekaw, sampai lebam lah mama bubuye dok trngok tv. Mama bubuye malas nak balik kampung.balik kampung time CNY is a bad choice. Yeah, pernah ada pengalaman dari sunway nak keluar kl amik masa 3 hour ++ .. Dah masuk PLUS pulak jem. NAik bengkak kaki Aunti Farah sebab masa tu dia yang jadi driver. Sepatutnya dari Sunway ke Manjung is around 3 hr and a half je(termasuk benti buang air and beli jajan okey).. but that time, almost 9hr perjalanan kami. Woooohoooo.. so this year memang dah nekad, takmo balik kampung during CNY.

Ok, memandangkan mama bubuye di rumah, anak manja mama bubuye mamang bahagia lah kan? Sepanjang masa dia akan ada berdekatan mama bubuye. Nak mandi pun berteman tau. Bubuye pun makin manja. Agaknya kurang kasih sayang ko Bubuye nie. Hehehe. Derang ni asal makan RC je, gerenti badan naik and malas. Bubuye ni nak tengok dia lari-lari memang susah bila mkn RC. kalo kibble lain, ok je kesengalan dia.

Last 2 week is a tough day for mama bubuye. All of sengal2 kene jangkitan parasit. Teruk cirit-birit mereka. Nak-nak Dr Intan bagi ubat untuk stok seminggu. Menangis mama bubuye. Bukan menangis sebab derang sakit, menangis tengok ubat-ubat sbb nak kene berperang nak bagi bubuye makan ubat. Hehe. habis satu rumah kene air liur dia..haishh.

What happen? Root cause?What to do?
Ok. At first, i thought it is caused by the 2 kitten yang kami jumpa. Rupa-rupanya bukan. Vet kata it is caused by food. Suke dengar Dr Intan berceloteh. Makanan premium ni, tak byk bahan perasa and bahan2 tambahan. So kulat2 memang suka kat makanan macam ni. If komersial food, kulat pun tak mau dekat. haa..

macam mana lak leh ada kulat. Yes, mama bubuye kan main refill je hari-hari. So, kibble yang belah bawah tuh mungkin dah ada kulat/kuman. Makanya, ia akan merebak ke kibble yang baru di isi. Kucing makan and there is it. Ceri beri.

Apa nak kene buat? haa..kalau nak bagi makan, bagi sikit2 so that habis. If tak habis, buang je. Kalau bagi kt stray, macam tak besh pulak kan? tempat kita letak bowl mereka kenelah sentiasa di bersihkan/kawasan tuh kene laa bersih. macam tempat kita nak makan. nak ke kita makan di tempat yang kotor? bowl pun kene selalu cuci ya. huhuhu.

Alhamdulillah, semuanya dah ok. dah pulih dan dah sengal balik. Huhuhu.. oklah..panjang juga post kali ni.. daaaaa..


Bubuye: leganya. Sakit perut tiada lagi. :)





Shiro: Kaki mama shiro yang chop dulu. Nah, ini tanda Shiro chop mama