This blog is about Bubuye and her lil bro and lil sis.

Friday, September 26, 2014

Ear Mites!!! Bagaimana mengatasinya

Mama Bubuye rasa mesti ramai kawan-kawan pernah menghadapi masalah ni. Mama bubuye selama ni tak pernah ada masalah ni. Until ada Maru and Toncit. Haishhh.. Pening2. Habis semua berjangkit. Cotton bud tu dah jadi best friend Mama Bubuye dah. Asal ada masa je, cuci. Frontline spot on dan ear cleaner memang antara product favaourite saya. Dulu kan, ada sekali tu Bubuye kena sampai ada bau dalam telinga dia. Sorry bubuye, it is my fault. It is my responsibility to make sure this wont happen again. Rumah kena selalu vacuum. Kene rajin monitor telinga mereka till 100% free off ear mites. Biar berbelanja beli cotton bud and ear cleaner + frontline asal anak-anak sihat.


Nak tahu macam mana rupa earmites?? kene pakai microskop baru nampak tau. 

Sumber; Google Images


Ini adalah kitaran ear mites. Vet kata boleh dibasmi, tapi kita kena laa sabar.



Kawan-kawan ada yang kena macam rina tak? harap boleh share cerita kawan2 :)

No comments:

Post a Comment